Британські політики тиснуть на Стармера через заборони на удари Storm Shadow по РФ

Британські політики тиснуть на Стармера
Британські політики тиснуть на Стармера

П'ять колишніх міністрів оборони та один екс-прем'єр-міністр Великобританії закликають дозволити Україні використовувати ракети Storm Shadow для ударів по Росії. Вони звернулися до прем'єра Кіра Стармера з проханням діяти самостійно і не чекати підтримки з боку США. У Вашингтоні дискусії на цю тему зачепили в глухий кут.

Подальше зволікання підбадьорить президента Путіна.

Екс-міністр оборони Уоллес наголосив, що відмова від негайних дій зробить Британію "умиротворцем" Кремля, а екс-прем'єр Джонсон додав, що "немає жодних можливих підстав для зволікання".

15 вересня 2024 року Стармер прибув до Вашингтона на переговори з президентом Байденом на прохання президента Зеленського щодо використання ракет британського виробництва. Але угоди не було досягнуто. Адміністрація Байдена хоче зайняти "вичікувальну позицію" до подання Зеленським "плану перемоги".

Тиск з боку Росії на Велику Британію та США зросли після звісток про отримання Росією нових балістичних ракет від Ірану. Експерти у сфері безпеки вважають, що Росія обміняла ядерними секретами із Іраном на ракети.

Уряд Великої Британії твердить, що для повноцінного використання ракет по Україні потрібен дозвіл США та Франції. Однак Британія може надати дозвіл самостійно, але в такому випадку російські протиповітряні системи можуть перехопити ракети.

Розбіжності між держсекретарем США Блінкеном і радником з національної безпеки Салліваном щодо надання дозволу існують. Президент Байден також не готовий заявити про зняття обмежень, але розглядає можливість використання американських систем розвідки і цілевказівки.

Під час переговорів Байден і Стармер обговорили обмін між Росією і Іраном. За даними видання, Росія поділилася ядерними секретами з Іраном в обмін на балістичні ракети. Це має наслідки для Ізраїлю, який нещодавно став жертвою нападу з боку Ірану.

Путін активізував провокації проти Великої Британії, що підсилило тиск на країну. На думку британських посадовців, погрози Путіна пусті і припускання до цього приведе до умовного перемир'я. Ракети Storm Shadow вже використовувалися проти російських цілей у Криму.

Чиновники Стармера прагнуть досягти прогресу до можливої ​​перемоги Трампа на виборах у США. На дебатах один з кандидатів не сказав, що бажає перемоги України, хоча раніше обіцяв встановити мир.

Читайте також