Британські вчені розшифрували найдавнішу карту світу: що вона демонструє

Древня карта світу винайдена в Британії
Древня карта світу винайдена в Британії

Британські вчені розшифрували вавилонську клинописну табличку Imago Mundi

Британські вчені вийшли на справжнє досягнення, розшифрувавши вавилонську клинописну табличку під назвою Imago Mundi, яка містить карту світу. Табличку складає круглий фрагмент карти, що з'єднується з уривками тексту, який описує створення світу. Головною особливістю артефакту є зображення Месопотамії, яка була вважана світом в той час, коли була створена табличка.

Карта зображена на вавилонській табличці і містить круглу форму та текст, написаний за допомогою клинопису - стародавньої системи письма, в якій використовувались клиноподібні символи. Текст описує раннє створення світу.

Месопотамія як центр світу

На центральному нижньому елементі карти розташована Месопотамія. Два кола, які оточують центральну частину, є найбільш унікальними елементами карти. Дослідники підтвердили, що коло, яке оточувало Месопотамію на табличці, символізувало віру вавилонян у те, що цей регіон є центром світу, хоча вони розуміли, що Месопотамія є частиною більшої суші.

Карта також містить клинописні написи, де зазначено назву міста або племені, яке проживало в цьому регіоні. Серед зазначених у тексті міст і племен є Ассирія, Дер та Урарту.

Рідкісні артефакти у Туреччині

Нажаль, текст містить блок "Читайте також:", який ми повинні прибрати.

До речі, нещодавно в Туреччині археологи виявили дві вкрай рідкісні печатки з зображеннями тварин під час розкопок на кургані Арслантепе. Вік цих артефактів приблизно оцінюється на 7 тисяч років.

Читайте також