Бронювання військовозобов’язаних. Юрист розповів про поширені проблеми

Проблеми мобілізації в Україні

Адвокат Роман Кичко вважає, що мобілізація стала примусовим покаранням. В одному із випадків Міністерство економіки змінило військовозобов'язаному номер спеціальності після бронювання і видало мобілізаційну повістку, хоча до таких повноважень у них немає права. Кичко також вказує на проблему формального підходу до проведення військово-лікарських комісій, коли людей, які мають медичні показники для відстрочки, визнають обмежено придатними і відправляють на мобілізацію. Окрім цього, необхідно їхати до ТЦК навіть для оновлення облікових даних, хоча це можна зробити дистанційно.

Ці проблеми виникають незважаючи на судові рішення та чітке розрізнення між оформленням відстрочки та проходженням ВЛК. Народний депутат Федір Веніславський також не підтримує ідею бронювання військовозобов'язаних з урахуванням рівня заробітної плати.

Справедливі параметри бронювання

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що уряд розробляє справедливі підходи до бронювання військовозобов'язаних, враховуючи рівень заробітної плати та вплив на економіку. Він пропонує співвідношення вісім працівників до одного військового з метою забезпечення потреб Збройних Сил України.

Читайте також:

  • Бронювання від мобілізації за гроші. Соратник Зеленського пояснив необхідність
  • Стефанчук порівняв ідею бронювання за гроші із середньовічним "податком на боягузтво"