«Буде колапс судової системи». Юрист попередив про наслідки посилення повноважень ТЦК

Застосування обмежень до військовозобов'язаних, які передбачені новою версією законопроєкту про мобілізацію, спричинить завалення справ у судах. Про це заявив адвокат Роман Кичко.

Згідно з новим законом, особі, якій надіслано вимогу з'явитися до територіального центру комплектування (ТЦК), необхідно прибути до військомату у вказаний час та дату. Якщо вона не з'явиться протягом 15 днів без поважної причини, застосовуються обмеження через суд.

Тобто, затримка доставки листа, неотримання такого листа, повернення такого листа без вручення, поштарка не захотіла нести його додому, або сама розписалася за його отримання – ціле поле для подальших зловживань

Адвокат зазначив, що ТЦК зможуть направляти матеріали до суду для застосування обмежень, навіть якщо особа не отримала листа.

Кичко відзначив, що навіть у разі кримінального провадження за тяжкий злочин, арешт на банківські рахунки не накладається завжди. Він попередив про можливий колапс судової системи через велику кількість справ в місцевих судах, де бракує кадрів.

Нагадаємо, 30 січня Кабінет Міністрів України схвалив оновлену версію законопроєкту про мобілізацію і передав її до Верховної Ради. Зауваження та коментарі до законопроєкту враховані за погодженням з Генеральним штабом, Урядом і народними депутатами.

Як вже повідомлялося, в новому законопроєкті про мобілізацію пропонується надсилати повістки до ТЦК в електронному кабінеті призовника. Повістку вважатимуть врученою, навіть якщо громадянин її не отримав.

Закон про мобілізацію буде прийнятий Верховною Радою не раніше березня, після переголосувань, внесення правок та підписання президентом. Таку прогнозує народний депутат Ярослав Железняк.