Бутильована вода містить величезну кількість нанопластику: результати нового дослідження

Вчені знайшли велику кількість нанопластику у бутильованій воді, яка продається в США. Наразі невідомо, який вплив має пластик на здоров'я людини, але є деякі дані, що свідчать про можливість порушень гормональної системи та виникнення раку через хімікати, які використовуються у виробництві пластику, пише видання Health.

Дослідження показало:

Виявлено, що бутильована вода може містити сотні тисяч невидимих шматочків пластику, виявило нове дослідження.

Мікропластик - це крихітні часточки пластику розміром від 1 нанометра до 5 міліметрів, які вивчаються протягом останніх років та можна знайти майже скрізь, від віддалених місць Арктики до плацент людей.

За дослідженням, американці річним споживанням бутильованої води вживають понад 44,000 частичок мікропластику та вдихають більше 46,000. Однак раніше вчені не мали можливості точно виміряти навіть менші частинки - нанопластик.

Нанопластик має розмір менше 1 нанометра. Товщина аркуша паперу - близько 100,000 нанометрів, а ланцюг ДНК - 2.5 нанометра. Вчені вважають, що ці шматочки пластику можуть проникати через гематоенцефалічний бар'єр, який захищає мозок від токсинів.

Результати нового дослідження, опублікованого у січні в Proceedings of the National Academy of Sciences, свідчать, що воду з пластикових пляшок можна споживати з вмістом до 370,000 нанопластикових частинок на 1 літр.

Дослідники перевірили 3 марки бутильованої води, яка продається в США, але не розголошують, які саме марки. Виявилося, що середня кількість шматочків пластику становить приблизно 240,000, при цьому 90% з них є нанопластиком. Решта 10% - мікропластиком, який в 1000 разів більший за нанопластик.

Вплив пластику на здоров'я:

З використанням пластику пов'язано близько 4,000 відомих хімічних речовин. Дослідники не знають, який вплив більшість з них має на здоров'я людини.

Вчені довгий час вважали, що ці частички, чи потрапляють вони в організм через дихання чи через живлення, можуть завдати значної шкоди здоров'ю. Проте, досі не зовсім зрозуміло, як саме вони це роблять. Можливо, вони є внутрішньо токсичними, або можуть бути носіями токсичних речовин, навіть якщо вони самі є безпечними.

Хімічна добавка бісфенол А (BPA), яка використовується у деяких пластикових матеріалах, виявилася токсином для розвитку й репродукції. У 2012 році вона заборонена в дитячих пляшечках та стаканчиках з їжею, але досі використовується в упаковці для їжі та напоїв.

Попередньо повідомлялось, що китайські вчені зуміли переробити пластикові відходи за допомогою сонячного світла та морської води. Цей процес є дешевим та екологічним.