Чехія порахувала, скільки грошей приносять українські біженці до скарбниці

Чехія порахувала, скільки грошей приносять українські біженці до скарбниці

Українці в Чехії повертають державі надану допомогу

Зараз в Чехії перебувають 382 тис. громадян України, які залишили свою країну через вторгнення. З них 123 тис. працюють за контрактом і сплачують податки, відрахування до пенсійного фонду та медичного страхування зі своїх заробітків, повідомило Міністерство праці та соціального забезпечення Чехії.

Біженці повертають державі ту допомогу, яку вона їм надала

Таку заяву зробив міністр праці та соціального забезпечення Маріан Юречка на пресконференції. Він додав, що сума, зібрана у державній скарбниці, перевищує обсяг допомоги, яку отримують українські біженці.

У міністерстві зазначили, що з початку 2022 року Чехія прийняла близько 550 тисяч українських біженців, з яких понад 150 тисяч повернулися на батьківщину або виїхали у інші країни. Більшість залишилися в Чехії - це жінки і діти. Українські діти навчаються в чеських школах, а в чеських компаніях і установах працюють 250 тисяч українських заробітчан.

Нові умови для українців з тимчасовим захистом

З 1 вересня 2024 року в Чехії набудуть чинності зміни до програми підтримки українців з тимчасовим захистом. Біженці повинні будуть виїхати з безкоштовного житла через 90 днів проживання і шукати житло самостійно. Що стосується вразливих категорій, таких як багатодітні матері, люди від 65 років, вагітні жінки та люди з інвалідністю, вони мають право на безстрокове проживання безкоштовно.