Чехія визначилась із майбутнім для українських біженців: є два варіанти

Чехія визначилась із майбутнім для українських біженців: є два варіанти

Чеський уряд затвердив зміни до законопроєкту Lex Ukrajina, який визначає два варіанти подальшого перебування в країні українських біженців. Протягом ще одного року, до березня 2026 року, буде продовжено тимчасовий захист для українців. Процедура подовження візи буде аналогічною до попередньої: спочатку електронна реєстрація, потім особистий візит до відділення МВС.

Крім того, українці матимуть можливість перейти на довгострокове проживання (dlouhodobý pobyt). Дозвіл на такий вид проживання надаватиметься на 5 років. Це альтернативна опція для тих, хто бажає жити в Чехії тривалий час і відповідає вимогам, необхідним для отримання стандартного виду на проживання для іноземців, - зазначив віцепрем'єр-міністр Властіміл Валек.

Основні вимоги для отримання посвідки на проживання на 5 років - бути протягом 2 років в Чехії з тимчасовим захистом, мати дійсний паспорт, не мати проблем з законом, мати роботу та мати економічну самодостатність (не отримувати гуманітарну допомогу), зареєстроване місце проживання, діти відповідного віку мають відвідувати школу.

Варто відзначити, що масова видача дозволів на довгострокове проживання не передбачена. Їх отримають лише кілька десятків тисяч біженців.

Реєстрація зацікавлених осіб, які бажають перейти на довгострокове проживання, розпочнеться приблизно в середині наступного року. Також важливо зазначити, що заяву має подавати вся родина. Після перебування в Чехії протягом 5 років, буде можливість отримати постійне проживання. В разі тимчасового захисту, один рік зараховується як піврік. Законопроєкт ще має підтвердити чеський парламент.

Крім того, українським біженцям, які мають статус тимчасового захисту, буде надана допомога в поверненні на батьківщину з боку Чехії. Зокрема, це стосується осіб з серйозною інвалідністю або хворобою, які потребують постійного або інтенсивного медичного догляду. Міністерство внутрішніх справ Чехії розробляє проєкт, що передбачає спеціальний медичний транспорт для повернення українців на батьківщину.

Читайте також: