Церковні православні свята у серпні 2024 року

Щороку православ'я стикається зі зміною днів, які стають святковими. Традиційно вони відштовхуються від Різдва. Тому свята у серпні православні, як і будь-якого іншого місяця, досить різноманітні. Деякі з них мають свої плаваючі дати, тобто релігійні свята у серпні щороку змінюються.

Важливо також відзначити, що церковні свята у серпні практично збігаються з тими, що були рік тому. Наразі Україна проходить непрості періоди, у тому числі й у православ'ї. Тому церковний календар на серпень стане логічним продовженням змін, які розпочалися ще восени минулого року.

Що принесе серпень: православні та церковні святкування

Почнемо з того, які зміни зараз переживає українське православ'я. Наразі, починаючи ще з осені 2023 року, православний світ і зокрема українці переживають новий етап. Вони перейшли на інший календар.

Новий юліанський календар, який використовується у православ'ї, відрізняється від інших календарів, переважно, своїм методом розрахунку дати Великодня. На відміну від григоріанського календаря, який використовується в більшості країн, включаючи західні християнські церкви, православний новий юліанський календар зберігає старіший метод визначення дати Великодня. Це може призвести до того, що православний Великдень святкується в інші дати, ніж у католицьких та протестантських церквах.

православні свята на серпень

До цього в Україні був переважно григоріанський календар. Тож українці святкували разом із іншими громадянами країн колишнього радянського союзу. У зв'язку з війною в Україні змінилося багато і в культурі країни. Такі зміни також перейшли і православ'я.

Що було до нововведень?

Традиційно у церковному календарі 12 основних свят. Вони мають кілька поділів, що важливо для їхнього значення та дат, коли ці святкування взагалі відбуваються.

Перехідні їх лише четверта частина. Тобто ці свята завжди матимуть різні дати. При цьому Великдень завжди буде у неділю. Такі правила діяли багато років.

Перехідними можна вважати: Вербну неділю або Вхід Господній до Єрусалиму, Вознесіння Господнє, День святої Трійці (Зелені свята, П'ятидесятниця). Інші не повинні змінювати свої дати.

Святкування у серпні: які православні дати варто очікувати

У серпні можна відзначити лише 4 важливі свята. Звичайно, між ними будуть і менш пишні в урочистостях дати. Там зазвичай відбуваються спеціальні служби у церкві.

Які дати виділятимуться у серпні 2024 року:

  • 1 серпня – Перенесення чесного хреста;

  • 6 серпня – Преображення Господнє;

  • 15 серпня – Успіння Пресвятої Богородиці;

  • 29 серпня – Усікнення глави святого пророка Іоанна Хрестителя.

З першого дня останнього літнього місяця буде особливий день. У православ'ї його називають Перенесенням чесного хреста. День Перенесення Чесного Хреста у православ'ї відзначається на згадку про подію, коли 326 року свята цариця Олена, мати імператора Костянтина Великого, знайшла на Голгофі Чесний Хрест. За легендою, на ньому був розіп'ятий Ісус Христос. Ця подія стала однією з ключових подій в історії християнства.

Преображення Господнє – це свято, яке відзначається у православ'ї на згадку про подію, коли Ісус Христос з'явився апостолам Петру, Якову та Іоанну. Ця подія у православ'ї символізує славу та божественну гідність Христа. Свято Преображення Господнього відзначається в Україні у 2024 році – 6 серпня.

релігійні свята на серпень

Успіння Пресвятої Богородиці – це свято у православ'ї, яке відзначається на згадку про піднесення на небеса Діви Марії, Матері Ісуса Христа. Після смерті Богородиці її душа була піднесена на небеса. Успіння Пресвятої Богородиці відзначається 15 серпня 2024 року.

Останнім значним днем у серпні 2024 року стане Усікнення глави святого пророка Іоанна Хрестителя. Цей день символізує мученицьку смерть Іоанна Хрестителя за віру.