Церковні свята в січні 2024 року: православний календар

Уже з кінця 2023 року в Україні змінилися дати церковного календаря. Усі ці зміни на тлі війни одним Україні вам допомагають, а іншими навпаки сприйняті зі складнощами. 

Нові православні свята в січні 2024 року за своїми звичаями не відрізняються від тих, які були в минулих роках. Зміняться тільки дати. В іншому українці, як і завжди, мають право витирати собі і релігію, і звичаї. 

Нові православні свята січень 2024 року

Уже з 2024 року з'явиться новий стиль у релігійних датах. Перші церковні свята в січні 2024 року вже будуть офіційно відзначатися в нові дні. При цьому поки в країні триває війна, святкових днів практично немає. 

православний календар січень 2024

Церковний календар на січень 2024 року стане продовженням осені 2023 року. Саме з 1 вересня країна перейшла на новий календар: січень церковні свята лише його продовження.

Загалом, січень церковні свята та інші місяці будуть зміщені на 13 днів. Тобто святкуємо на майже 2 тижні раніше, ніж зазвичай. При цьому церковні свята зберегли свою послідовність: січень, лютий і наступні місяці.

З чого починається календар 2024 року:

  1. З першого дня року відзначається Обрізання Господнє. Цього ж дня православний світ відзначає і день святителя Василія Великого. 

  2. Наступного дня після Нового року відзначають день преподобного Серафима. Свято може й не дуже велике, але деякі православні мають свої традиції цього дня.

  3. Вшановують пам'ять мученика Гордія одразу після, 3 січня. 

  4. Уже 5 січня святкують водохресний Святвечір. 

  5. Хрещення Господнє у 2024 році святкуватимуть 6 січня. 

  6. А вже 7 січня відзначатимуть Собор Предтечі. 

За православним календарем кожного дня з Нового року будуть свої свята. Не всі вони популярні достатньо, щоб стати великим святкуванням, але, наприклад, 8 січня святкують Григорія Чудотворця, а 10 січня - Григорія Нісського. Уже 11 січня у православ'ї 2024 року вшановують преподобного Феодосія. 

Новий стиль: важливі свята середини січня 

Починаючи з 12 січня за новим стилем відзначатимуться такі важливі дати:

  1. День пам'яті мучениці Татіани Римської.

  2. День пам'яті мучеників Єрміла і Стратоніка.

  3. День пам'яті преподобного Іоанна Кущника.

  4. Преподобного Антонія Великого.

Уже до 18 січня будуть особливі для православ'я дні. Починаючи з 18 січня, відзначається день святителів Афанасія Великого і Кирила. Наступного дня відзначатимуть свято преподобного Макарія Великого, Єгипетського.

За новим календарем 20 січня віряни вшановують день Лаврентія і мучеників Інни та Римми.

Новий стиль: свята до кінця січня 

Уже 21 січня православний світ святкуватиме день пам'яті преподобного Максима і мученика Євгенія. Наступного дня апостола Тимофія.

січень православні свята

До кінця місяця православні також вшанують пам'ять священномученика Климента і Агафангела (23 січня). Наступного дня день преподобної Ксенії, а 25 січня святителя Григорія. 

До кінця місяця залишається ще кілька свят:

  1. 26 січня - преподобного Ксенофонта Константинопольського.

  2. 27 січня - перенесення мощей святителя Іоанна Златоустого.

  3. 28 січня - преподобного Єфрема Сиріна.

  4. 29 січня - перенесення мощей священномученика Ігнатія Богоносця.

  5. 30 січня - Собор вселенських учителів і святителів Василя Великого, Григорія Богослова та Іоанна Златоустого, преподобного Зінона, пісника Печерського.

  6. Заключною датою православного календаря в січні 2024 року стане день святителя Микити і мучеників Кіра та Іоанна. 

Для православних українців усі ці свята не нові, тільки трохи зміщені за датами. В іншому істотних змін не станеться.