Церковний календар на квітень 2024 року з православними святами

В Україні віряни намагаються адаптуватися та звикнути до нових дат релігійних свят. Уже в березні за новим стилем буде свято Великодня. Після найголовнішого свята, у квітні буде менше таких важливих подій.

Утім, український православний календар на квітень суттєво відрізнятиметься від старого календаря. Адже квітневі православні свята вже "пройшли" Великдень, поки решта православного світу все ще до нього готуватиметься. 

Православний календар квітень 2024: зміни тривають 

Уже з січня українці по-новому все святкують. Загалом система єдина — старі дати змістилися на 13 днів. При цьому черговість свят залишилася без змін. Разом із цим залишаться і свята, які не будуть прив'язані до такої реформи в Україні. 

православні свята квітень

Про перші зміни стало відомо ще у вересні 2023 року. Тоді така реформа була прийнята громадськістю неоднозначно. У результаті, реформа була прийнята і вже з 2024 року українське православ'я перейшло на сучасний новоюліанський календар. 

Раніше всі православні свята "відштовхувалися" від старого юліанського календаря. Він вважається не найвірнішим, і зазвичай він "відстає" на 13 днів. Католики, як і протестанти, вже давно перейшли на григоріанський календар. Сталося це ще в 16 столітті. Тоді ж православна гілка залишилася на юліанському. Через це сотні років католики і православні по-різному відзначали різні найважливіші свята. 

Саме тому православний календар на квітень місяць відрізнятиметься, але не так сильно, як здавалося на самому початку. 

Свята у квітні церковні: які найважливіші з них будуть у квітні 

Після Великодня 31 березня, у квітні буде не так і багато свят. Серед них:

  • День святого Ісидора;

  • Радуниця.

Тому квітень у церковному календарі пройде досить спокійно. Будуть і менші святкування, на які в церкві ведуться святкові богослужіння.

День святого Ісидора

Уже 4 квітня 2024 року буде перше важливе свято в православ'ї. День святого Ісидора не просто квітневі свята, а ціла історія з важливим змістом. 

День святого Ісидора — це християнське свято, яке відзначають на честь святого Ісидора Севільського (Isidore of Seville), що був архієпископом Севільї в Іспанії в VI-VII століттях. Зазвичай День святого Ісидора відзначається 4 квітня. У різних країнах і регіонах.

квітень православні свята

В Іспанії, особливо в регіоні Кастилія-Ла-Манча, День святого Ісідора може бути пов'язаний із сільськогосподарськими традиціями та святкуваннями, адже святий Ісідор є покровителем фермерів і сільських працівників. Цього дня проводять урочисті процесії, паради та ярмарки, а також молебні та релігійні служби.

День святого Ісідора також може бути святом для сімейних зборів, пікніків і спілкування з друзями та сусідами. Усе залежить від країни та її традицій. Тож загалом, святкування Дня святого Ісидора залежить від місцевих традицій, релігійних звичаїв та культурних особливостей регіону.

Радуниця 

Якщо розглядати важливі церковні свята квітня, то точно потрібно згадувати про Радуницю. Її відзначають 9 квітня. 

Радуниця — це православне релігійне свято. Зазвичай Радуниця припадає на другий вівторок після Великодня (у Східній церкві) або святкується вісім днів після Великодня (у Західній церкві). 

Цього дня зазвичай згадують і вшановують пам'ять покійних та відвідують їхні могили. Цього дня віряни приносять на цвинтарі крашанки, паски, вино і квіти, щоб вшанувати пам'ять померлих родичів і близьких. Традиційно на Радуницю також виконуються різні обряди, як-от освячення крашанок і пасок на цвинтарі.

Радуниця також вважається моментом зустрічі весни і повернення життя природи, тому в деяких регіонах до цього свята прив'язані різні весняні звичаї та традиції.