Чеський суд покарав чоловіка, який воював проти України

Чеський суд покарає чоловіка за війну проти України
Чеський суд покарає чоловіка за війну проти України

У Чехії чеському громадянину Алоїзу Полаку було призначено 21 рік позбавлення волі за його участь у війні на Донбасі на боці російських окупантів. Про це повідомив Radio Prague International.

Говорячи про це рішення, прессекретарка суду Габріела Томічкова зазначила, що Верховний суд прийняв його без проведення публічного слухання.

52-річний Полак був засуджений у відсутності, його відсутність пояснювалася тим, що його можливо вже немає серед живих. За даними слідства, він вбив щонайменше чотирьох військовослужбовців ЗСУ з 2016 по 2020 рік.

«Безперечно, підсудний брав участь у бойових діях», - сказав голова апеляційної колегії Ян Кадлець, коментуючи цей вирок в січні цього року.

Справа Полака розглядалася у муніципальному суді Праги тричі після подання апеляції. Спочатку прокурор просив 24 роки ув'язнення для винного.

У грудні 2016 року Полак виїхав з Чехії на Донбас, де він прийняв участь у боях проти українських військових на боці «ДНР». Спочатку він був снайпером, а пізніше став командиром взводу республіканської гвардії.

Якщо Полак повернеться до Чехії, він зможе вимагати нового розгляду своєї справи, який не може призвести до суворішого вироку, ніж попередній. Автоматично скасується раніше призначений вирок.

Це не перший випадок, коли суди в Чехії виносять обвинувальні вироки учасникам війни на Донбасі проти ЗСУ. Декілька таких вироків були призначені у відсутності.

Крім Полака, ще щонайменше шість осіб було засуджено в Чехії за участь у боях на сході України на боці проросійських сил.

Дослідження CEDMO (Central European Digital Media Observatory) показало, що лише третина мешканців Чехії готова взяти зброю й захищати свою країну. Одночасно 43% чехів підтримують Україну у війні, а 22% вважають, що ЄС повинен тиснути на Україну для початку перемовин.

Читайте також