Червона зона в Україні: які країни дозволили в'їзд українцям?

ЄС включив Україну до червоної зони для поїздок у країни Євросоюзу. Хоча для вакцинованих українців більшість європейських країн ще відкриті. Що ж змінилося за цей тиждень?

Без тотального закриття

Рішення Євросоюзу має рекомендаційний характер — кожна країна самостійно вирішує, чи забороняти  громадянам України необов'язкові поїздки. На цей момент рішення, чи посилювати правила в'їзду для українців ухвалили не всі країни, і ці рішення можуть змінюватися. Зокрема невідомо, як відреагує на виключення України зі списку безпечних країн Польща.

Які країни відкрили в'їзд?

Кіпр

Кіпр залишив можливість в'їзду для українців, незважаючи на рекомендації Ради ЄС виключити Україну із зеленого списку для подорожей. Глава МЗС Дмитро Кулеба підтвердив, що Кіпр став першою країною ЄС, яка зберегла можливість в'їзду для українців.

Для в'їзду на Кіпр усім пасажирам необхідно пройти реєстрацію на платформі Cyprus Flight Pass за 48 годин до вильоту. Без додаткових тестів можуть поорожувати вакциновані пасажири, які мають дійсний сертифікат міжнародного зразка (паперовий/електронний формат програми Дія; паперовий сертифікат з порталу Дія (з QR code); паперове свідоцтво ВООЗ (жовтий сертифікат), виданий сімейним лікарем), виданий уповноваженими установами України.

Перед поїздкою копію сертифіката про щеплення (англійською мовою) потрібно завантажити на платформі Cyprus Flight Pass за 48 годин до вильоту, а також вказати дані про вакцинацію. Кіпр визнає вакцини Janssen/Johnson & Johnson, Vaxzervia (AstraZeneca), Pfizer, Moderna, Sputnik, Sinopharm, Sinovac (CoronaVac), AstraZeneca-CoviShield, AstraZeneca-SKBio. Невакцинованим пасажирам необхідно мати негативний результат ПЛР-тесту, зробленого в сертифікованій лабораторії на території України протягом 72 години до вильоту. Одразу після прильоту в Кіпр, в аеропорту, невакциновані пасажири повинні зробити ПЛР-тест, його результат буде доступним онлайн вже через 3 години на платформі https://www.covid-testcyprus.com. Тест роблять коштом пасажира. До отримання негативного тесту пасажир має бути на самоізоляції.

Попри початкові повідомлення про заборону в'їзду туристам з України, влада Бельгії теж зберегла право на "некритичні поїздки" для тих, хто має український сертифікат про вакцинацію. Для поїздки в Бельгію знадобиться сертифікат про вакцинацію, який дорівнює європейському. Такий статус мають українські електронні сертифікати, отримані через програму або сайт Дія, тоді як паперові "міжнародні" сертифікати не є відповідним доказом.

Австрія та Данія

Також пускатимуть українців за наявності повної вакцинації. А Нідерланди до вакцинації наразі просять негативний тест на додачу.

Які можуть бути проблеми?

В'їзд на свою територію навіть повністю вакцинованим громадянам України заборонили Болгарія та Мальта. Вони зробили це ще до рішення європейського регулятора - вони віднесли Україну до червоної зони. Більшість країн Євросоюзу поки що не визнають щеплення, які зроблено вакциною CoronaVac китайської компанії Sinovac (хоча Кіпр і Австрія такі щеплення визнають). Поки що цю вакцину не зареєстрував регулятор ЄС.