Чи були шанси втримати Вугледар? Новий комбриг «Чорних запорожців» вперше прокоментував відступ із міста

Комбриг «Чорних запорожців» прокоментував відступ із Вугледара
Комбриг «Чорних запорожців» прокоментував відступ із Вугледара

Українським воїнам не вдалося утримати Вугледар через відсутність необхідних сил та засобів. Про це заявив полковник Олександр Охріменко, комбриг 72 окремої механізованої бригади імені Чорних Запорожців, у розмові з Главком.

За словами Охріменка, вона очолила частину в складний період. Після 27 вересня ситуація, в якій діяла 72-га бригада, стала дуже напруженою, особливо на флангах, що зробило неможливим утримання Вугледару. Фактично, це було тактичне оточення і виведення військ та поповнення боєприпасами стало дуже складно, пояснив військовий.

Охріменко підкреслив, що резерви, які раніше могли допомогти, вже були під вогнем противника станом на 27-28 вересня, і на деяких ділянках отримували вогонь великокаліберної зброї.

Зокрема, він зазначив: "Тими силами та засобами, які були в підпорядкуванні, утримати Вугледар об'єктивно не було можливості". Випливає, що оборона міста втратила свою стратегічну вагу через зміну ситуації на півдні Донбасу, зазначив Охріменко.

Нагадаємо, полковнику Охріменку доручено очолити 72 окрему механізовану бригаду імені Чорних запорожців вже тоді, коли Вугледар опинився практично оточеним.

28 вересня Охріменко замінив Героя України Івана Вінніка на посаді, заявляючи, що це зроблено з метою просування по службі та передачі бойового досвіду. Офіційне повідомлення Генштабу підтверджує цю ротацію.

Через кілька днів, 2 жовтня, офіційно було оголошено, що українські військові вийшли з Вугледару.

Головне командування мало можливість поспілкуватися з полковником Охріменком та запитати його про те, як 72-га бригада покинула Вугледар, чому вона не покинула його раніше та яка ситуація зараз на цій ділянці фронту.

Читайте також