Чи можна порвати вручену повістку? Роз’яснення суду

Чи можна порвати вручену повістку? Роз’яснення суду

Районний суд на Хмельниччині розглянув питання про карантинні заходи для військовозобов'язаних, які відмовилися приймати повістки від представників ТЦК. Про це повідомляє Інтернет-видання "Главком" з посиланням на дані судового реєстру.

У квітні 2024 року в одному з населених пунктів Хмельницької області сталася подія, коли чоловік призовного віку неввічливо висловився про працівників ТЦК та розірвав повістку, яку вручили йому. В результаті поліцейські склали протокол про адміністративне правопорушення за статтею "Дрібне хуліганство".

Суд аналізував відео з епізодом неввічливих висловлювань про ТЦК і виставив таке висновок: "Знищення (розірвання) повістки про виклик до територіального центру комплектування та соціальної підтримки, яка видана під розписку ОСОБА_1 (військовозобов'язаному), не є ознакою дрібного хуліганства, оскільки з моменту вручення ця повістка належить самому особі і він має право розпоряджатися нею на свій розсуд".

Суд також наголосив, що не має права самостійно змінювати зміст протоколу про адміністративне правопорушення і самостійно шукати докази вини. Вину особи мають доводити у суді, і порушення принципу може призвести до порушення статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

В результаті, справу було закрито за відсутністю складу правопорушення.

Як повідомляв "Главком", вперше за час війни суд призначив найвище покарання ухилянту - п'ять років тюрми. Чоловік не прибув на місце відправки для проходження військової служби, оскільки мав доглядати своїх похилого віку батьків. Він зазначив, що розуміє свій громадянський обов'язок, але не може і не буде служити.

Читайте також: