Чи можна вважати мобілізацію в Україні провальною? Відповідь ТЦК

Мобілізація населення в Україні проходить не з тією динамікою, що хотілося б

За словами спікера Полтавського територіального центру комплектування (ТЦК) Романа Істоміна, критичного зменшення мобілізованих громадян не спостерігається, але процеси відбуваються «не з тією динамікою, яку хотілося б побачити». Він також зазначив, що призов на низькому рівні не дозволив би українським захисникам отримувати поповнення на полі бою.

Істомін підкреслив, що призов в армію йде планомірно, але не в тій кількості, що було бажано. Він також наголосив на тому, що набір в ЗСУ під час воєнного стану здійснюється переважно через мобілізацію. Водночас Істомін підтвердив, що в Полтавській області не спостерігається критичного зменшення призваних громадян.

Спікер ТЦК також зазначив, що новий законопроєкт про мобілізацію не готувався через те, що призивна кампанія міцно провалена. Його вважають необхідним для поліпшення якісних показників та зняття напруги в суспільстві.

У результаті один підрозділ ЗСУ може служити як мобілізовані, так і рекрутовані, оскільки сучасним викликам воєнного часу властива така динаміка. Таку думку висловив речник ТЦК.

Істомін розповів про процес рекрутизації, який передбачає відбір осіб з мотивацією захищати свою країну і стати професійними військовими. За його словами, така схема може працювати і в мирний час, хоча війна ускладнює цей процес.

Раніше очільник комітету Верховної Ради уточнив, що мобілізація стосується в першу чергу ротації військовослужбовців. Крім того, Кабінет міністрів вніс законопроєкт про вдосконалення проведення мобілізації та військового обліку, пропонуючи змінити призовний вік і встановити обмеження прав громадян, які ухиляються від взяття на військовий облік та проходження військової служби.