Чи тікали родичі чиновників КМДА від мобілізації за кордон? Правозахисниця спіймала омбудсмена Лубінця на маніпуляціях

Омбудсмен Лубінець і правозахисниця
Омбудсмен Лубінець і правозахисниця

Аналітикиня Української Гельсінської спілки Аксана Філіпішина заявила, що неможливо "нелегально" виїхати з дітьми-сиротами через пункти пропуску державного кордону, оскільки всі люди, які покидають Україну, проходять перевірки на наявність підстав для виїзду. Вона прокоментувала звинувачення омбудсмена Дмитра Лубінця в адресу посадовців, які надсилали своїх родичів за кордон як супроводжуючих для дітей-сиріт.

Аксана Філіпішина спростувала інформацію, що посадовці тікали за кордон як супроводжуючі для дітей-сиріт. Вона зазначила, що всі люди з дітьми виїжджають легальним шляхом через пункти пропуску державного кордону, проходять певні перевірки. Вона також зазначила, що омбудсмену слід було б повідомити правоохоронні органи, якщо він мав підозри щодо незаконного виїзду, а не робити це головною новиною і розголошувати персональні дані. Аксана Філіпішина нагадала про схожий скандал з розголошенням персональних даних колишньої військовополоненої.

Аксана Філіпішина висловила своє переконання, що родичі керівників Служби у справах дітей та сім'ї КМДА не мали нелегальних схем та тікали за кордон. Вона зазначила, що в умовах вторгнення керівники мали право просити своїх родичів, щоб вони супроводжували дітей-сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування за кордон. Аксана Філіпішина закликає бути обережними в таких звинуваченнях і враховувати баланс між діями дорослих і правами дитини.

Аналітикиня також не вірить, що зараз діють такі схеми уклонення від мобілізації, оскільки більшість супроводжуючих дітей при виїзді - це жінки, які працюють в притулках або інтернатах.

Офіс омбудсмена розпочав розслідування щодо незаконного виїзду родичів керівництва Служби у справах дітей та сім'ї КМДА за кордон як супроводжуючих для дітей-сиріт. У Службі заперечили ці звинувачення, зазначивши, що вони ґрунтуються на припущеннях і не підтверджуються фактами.

Читайте також