Чи встигнуть ТЦК оновити дані за 60 днів: прогноз аналітиків

Згідно з новим законом про мобілізацію, чоловіки призовного віку мають 60 днів на оновлення своїх облікових даних. Однак, виявляється, що ще невідомо, як саме буде працювати процес оновлення через електронну систему і через ЦНАП. Зараз є можливість оновити облікові дані тільки через Територіальні Центри Комплектування (ТЦК). Все це стало відомо з повідомлення видання texty.org.ua.

Міністерство оборони повідомило, що зараз в Україні працює 178 ТЦК, що мають обслужити понад 7,9 мільйона чоловік. Це кількість осіб, яка залишилась після врахування низки факторів, таких як воєнні, втікачі, окуповані території та ув'язнені. Аналітики розглянули кілька сценаріїв роботи ТЦК і визначили, що оновлення даних за 60 днів є практично нереальним завданням.

Сценарій 1

За першим сценарієм, київські ТЦК працюють лише 8 годин на тиждень. Тому кожен ТЦК має обслужити 1110 відвідувачів на день, або 693,8 осіб за годину.

Сценарій 2

За другим сценарієм, ТЦК працюють 40 годин на тиждень, тобто 8 годин на день без вихідних. В цьому випадку потрібно реєструвати 139 осіб за годину.

Сценарій 3

За третім сценарієм, ТЦК працюють 8 годин на день протягом 60 днів. У цьому випадку щогодини ставлять на облік 93 особи.

На основі спостережень аналітиків, виявляється, що в Києві один кабінет ТЦК здатен обслужити 30-40 осіб за день. Таким чином, задача оновлення даних за 60 днів є майже нереальною.

Закон про мобілізацію було схвалено Верховною Радою 11 квітня. Відтепер усі чоловіки призовного віку повинні оновити свої дані протягом 60 днів, в іншому випадку вони розглядатимуться як ухилянці. Скасування норми про демобілізацію також було виключено з закону.

Читайте також: 

  • Новий закон про мобілізацію. Кому приготуватися
  • Стати «шизофреніком» за 300 тис. грн. Як суди карають тих, хто допомагає ухилянтам
  • Інна Совсун: Президент замірятиме рейтинг у неіснуючій країні, якщо боятиметься говорити про мобілізацію