Цигарки в Україні можуть рекордно подорожчати

Ціна на цигарки підскочить вгору
Ціна на цигарки підскочить вгору

У проекті бюджету України на 2025 рік передбачено збільшення акцизного податку на тютюнові вироби. За новими ставками, ціни на цигарки можуть помітно зрости.

Проект держбюджету України 2025 року передбачає збільшення специфічної ставки акцизу на сигарети з фільтром та без фільтру на 23,4% - до 58 євро за 1000 штук. Мінімальне податкове зобов'язання також зросте на 23,9% - з 63,45 до 78 євро за 1000 штук.

Важлива зміна відбудеться 1 жовтня 2024 року, коли ставки акцизу почнуть розраховуватись в євро. Це може вплинути на ціни на тютюнові вироби.

Очікується, що підвищення ставок акцизного податку на тютюнові вироби принесе до державного бюджету додаткові 27,1 млрд гривень доходу. З цієї суми 22,6 млрд гривень надійде від підвищення ставок акцизу, а 4,5 млрд гривень - від податку на додану вартість.

Споживачам не варто очікувати миттєвого підвищення цін на цигарки. Підвищення акцизів буде розтягуватись на весь рік через запаси продукції у продавців.

Планується залишити без змін ставки акцизу на алкоголь та пиво.

Всього підакцизні товари, вироблені в Україні, та ввезені на митну територію принесуть до бюджету 139,381 млрд гривень та 147,21 млрд гривень відповідно.

Підвищення вартості цигарок пов'язують з виконанням євроінтеграційних зобов'язань України.

Читайте також