Чий дьонер-кебаб? Єврокомісія дала Туреччині й Німеччині пів року на вирішення суперечки

Порівняння дьонер-кебабу: Туреччина vs Німеччина
Порівняння дьонер-кебабу: Туреччина vs Німеччина

ЄС встановив термін для вирішення спору між Туреччиною та Німеччиною про дьонер-кебаб

Європейська комісія надала Туреччині та Німеччині 6 місяців на вирішення спору про те, хто має право називати свій продукт дьонер-кебабом, повідомляє The Economist.

Два роки тому Туреччина звернулася до ЄС з проханням визнати дьонер-кебаб як традиційну спеціальність. Якщо європейські країни згодяться, тільки дьонер-кебаб, який готується за турецьким рецептом, отримає статус TSG (Traditional specialty guaranteed). Це означатиме використання конкретного м'яса (яловичина, курка, баранина так, а телятина, індичка ні), способу маринування та нарізки.

Однак Німеччина заперечила пропозицію Туреччини. Журналісти розповіли, що німецький дьонер відрізняється від турецького: його зазвичай подають у піту з капустою чи салатом та соусами. В Туреччині ж дьонер подають на рисовому ложі або у лаваші з картоплею, помідорами та перцем, а іноді додають плавлений сир.

19 вересня Єврокомісія дала сторонам 6 місяців на досягнення компромісу. Якщо цього не станеться, комісія самостійно прийме рішення про статус TSG для дьонер-кебаба.

Якщо Туреччина переможе, то європейська версія дьонер-кебаба доведеться перейменувати. Варто відзначити, що обсяги продажу дьонера в Європі складають приблизно 3,5 млрд євро на рік, в тому числі 2,3 млрд євро в Німеччині.

Нагадаємо, що минулого року традиція готування голубців з картоплею та виготовлення обухівського "шитого" рушника була додана до переліку нематеріальної спадщини України.

Читайте також