Чисельність населення України у 2051 році може скоротитися майже у півтора раза

Графік зниження чисельності населення України
Графік зниження чисельності населення України

Кабінет міністрів затвердив стратегію демографічного розвитку України до 2040 року. Згідно з нею, Україна потребує системного стратегічного рішення, що зменшить демографічні ризики та пом'якшить загрози.

Демографічні виклики та загрози для розвитку України посилюються через: швидке зменшення чисельності населення внаслідок депопуляції, масштабну трудову міграцію та тимчасову окупацію частини території країни.

За даними Держстату, населення України на дату проведення перепису населення 2001 року становило 48,5 млн осіб, а за оцінкою Інституту демографії та соціальних досліджень Національної академії наук на 1 січня 2022 року населення України становило 42 млн осіб, на липень 2024 року - 35,8 млн осіб.

З урахуванням викликів і загроз, чисельність населення України до 2041 року може скоротитися до 28,9 млн осіб, а до 2051 року - до 25,2 млн осіб.

Для підвищення народжуваності та зниження відтоку українців за кордон потрібно створити умови для повернення українців із-за кордону, співпрацю з представниками закордонних українців та залучення мігрантів.

Для природного відновлення чисельності населення необхідно підвищити рівень народжуваності.

За даними директорки Інституту демографії та соціальних досліджень Національної академії наук України Елли Лібанової, на контрольованих Україною територіях проживає від 16 до 30 млн людей.

Раніше Елла Лібанова заявляла, що для збереження населення України на рівні 30 млн осіб потрібно щорічно залучати 300 тисяч мігрантів.

Інтерв'ю з директоркою Інституту демографії та соціальних досліджень НАН України Еллою Лібановою свідчить, що інтеграція мешканців Криму буде легше, аніж Донбасу.

Читайте також