Cкільки чеченців воює на боці росіян проти України: британська розвідка озвучила цифри

За даними міністерства оборони Великої Британії, у проросійських чеченських підрозділах, які воюють з Україною, зараз знаходиться близько 9 тис. осіб.

Проросійські чеченські сили здійснюють бойові дії проти України з 2014 року. Додаткові чеченські формування були перекинуті до України на початку повномасштабного вторгнення Росії у 2022 році.

Проте чеченські підрозділи зазнали великих втрат і були переведені на забезпечення охорони тилу. Вони були висміяні як TikTok-солдати через свої пости у соціальних мережах. Після виведення російської військової компанії "Вагнер" з фронту у травні 2023 року, чеченські підрозділи були змушені повернутися на передову.

За даними британської розвідки, підрозділи чеченського спецназу несуть основний вантаж бойових дій на передовій, тоді як інші чеченські сили забезпечують безпеку тилових районів.

Крім того, Чечня надає підтримку в навчанні російських солдатів. Близько 42 тис. військовослужбовців проходять навчання в Російському університеті спеціального призначення у Гудермесі з 2022 року. Однак ефективність такого навчання та самої установи під сумнівом, оскільки співробітники можуть проходити навчання лише до 10 днів.

Читайте також:

  • Війна в Україні. Шлях Кадирова
  • Навіщо Кадирову батальйон імені Шейха Мансура
  •  Комбат чеченських добровольців: Найтяжчі дні цієї війни попереду