Цього літа в низці регіонів буде рекордна спека: роз'яснення науковців із США

Літо з Ель-Ніньо: глобальне потепління і висока вологість

Вчені-кліматологи з Каліфорнійського університету в Берклі виявили, що наближаюче літо може побити рекорди температури і вологості, особливо через природну катастрофу під назвою Ель-Ніньо. Ця знахідка була опублікована в журналі Geophysical Research Letters і повідомляє портал phys.org.

Дослідження стосується кількох регіонів світу, таких як Індія, більша частина Африки, Центральна та Південна Америка, Австралія, а також Флорида і Техас. Висока температура повітря в поєднанні з підвищеною вологостістю становить серйозне випробування для організму. Зі збільшенням вологостістю, менше поту випаровується, що призводить до ускладнення регуляції температури тіла.

"Інформація про довгостроковий прогноз спеки може допомогти регіонам готуватися та захищати людей, тварин і посіви", - заявив професор Вільям Боос з Каліфорнійського університету.

Хоча температури по всьому світу зростають щороку, поєднання високої спеки і вологості є небезпечним. Суха спека переноситься здоровими людьми, але волога спека є набагато важчою для тіла.

Причина екстремальної спеки

Головною причиною екстремальної спеки є явище Ель-Ніньо - фаза глобальних температурних коливань у Тихому океані. Найвищі температури в кінці Ель-Ніньо досягаються через п'ять місяців. Останнє високе значення було зафіксоване у грудні 2023 року.

Прогнозується, що вологий термометр у тропічних регіонах досягне середньої максимальної температури 26,2 градусів Цельсія і є велика ймовірність побити рекорди в 68% випадків. У спекотних і вологих районах, таких як тропіки, температура може перевищувати 30 градусів Цельсія, що може призвести до смертельного теплового стресу.

"Відомо, що Земля нагрівається, і Ель-Ніньо - це явище, яке підсилює наслідки глобального потепління", - зазначив Боос.

Глобальне потепління приведе до збільшення температури і вологості, зокрема в тропіках, в результаті цього регіони стануть більш незатребуваними.

Раніше проведене дослідження показало, що декілька районів світу можуть очікувати рекорди спеки до червня 2024 року внаслідок Ель-Ніньо. Ці результати опубліковані в журналі Scientific Reports.

Кліматологи проаналізували вплив Ель-Ніньо 2023-2024 років на середню температуру повітря за останні десятиліття. За помірних умов Ель-Ніньо рекордно вплине на Бенгальську затоку та Філіппіни, що призведе до надзвичайної спеки.