«Чоловіки призовного віку згодні брати під опіку будь-яку дитину» – директорка центру соцслужб

Чоловіки призовного віку в центрі соцслужби
Чоловіки призовного віку в центрі соцслужби

На Київщині зросла кількість чоловіків призовного віку, які хочуть стати опікунами дітей. Про це повідомила директорка Київського обласного центру соціальних служб Наталія Ібрагімова. Вона зазначила, що 11 чоловіків навчаються на опікунів, і всі вони є призовного віку.

Зараз у мене навчаються 11 чоловіків-кандидатів в опікуни різної вікової категорії, і всі, звісно, призовного віку. Вважаю, що опікуном чоловік може стати в особливих випадках, наприклад, якщо сестра загинула, а у неї лишилися діти. До речі, опікуни, які мають родинні зв’язки, не проходять навчання. А у жодного з цих 11 чоловіків немає такої родинної історії, яка спонукала б на опікунство. Вони знаходять будь-яку дитину. Один казав: «Та цих циганчат у Закарпатті стільки», – зазначає директорка.

Ібрагімова також зазначила, що часто органи місцевого самоврядування прискорюють процес прилаштування дітей-сиріт, включаючи передачу їх під опіку чоловікам призовного віку.

Дуже багато самотніх жінок усиновлюють дітей. У навчальній групі, яку я формувала, з 85 чоловік, 15 з них - одинокі жінки. Є й самотні чоловіки, але вони більше цікавляться опікою, бо це швидше. Вони збирають документи протягом двох тижнів, проходять навчання ще два тижні та знаходять дитину. Є випадки, коли обласна влада тисне на Службу у справах дітей через багато дітей, що перебувають у закладах, – розповідає Ібрагімова.

За словами Ібрагімової, часто місцева влада сприяє швидкому улаштуванню дітей-сиріт у сім'ї, коли є чоловік, готовий взяти їх під опіку.

Комісії, що складаються з представників місцевої влади та соціальних служб, часто не дуже прискіпливо ставляться до кандидатур чоловіків, бажаючих взяти дитину під опіку. Для них головне - якнайшвидше розв'язати питання з влаштуванням дитини.

Нагадуємо, що уряд України спростив процедуру усиновлення, цифровізувавши її після початку вторгнення. Зокрема, запрацював єдиний електронний банк дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Крім того, у травні 2024 року з'явилися нові правила щодо усиновлення, які спростили вимоги до бажаючих стати опікунами дітей.

Читайте також

Вода затопила пустелю Сахару (фото)
сьогодні, 17:34 88 переглянули
Пустеля Сахара під водою (фото)