Чому НБУ допустив послаблення гривні: Пишний пояснив стратегію регулятора

Пишний пояснює стратегію допущення послаблення гривні
Пишний пояснює стратегію допущення послаблення гривні

Національний банк України (НБУ) пояснив причини та наслідки послаблення гривні за рік після переходу до режиму керованої гнучкості курсу.

Згідно з Андрієм Пишним, головою НБУ, така зміна курсу позитивно вплинула на економіку в умовах війни.

"Це відбулося на тлі поєднання екзогенних факторів (триваліша та інтенсивніша війна, руйнування енергетики, чутки про "дефолт"), пом'якшення монетарної політики і валютних обмежень Нацбанком, що було критично важливо для бізнесу та стимулювання економічної активності", - пояснив Пишний причини послаблення гривні.

Гривня впала відносно долара майже на 13% офіційному ринку та на 9% готівковому ринку. Це послаблення сталося через війну та пом'якшення монетарної політики.

Втім, згідно з Пишним, така динаміка курсу мала і позитивні наслідки. Інфляція протягом року відповідала цілям регулятора - 5%. Дефіцит торгівлі знизився з 24,5 млрд дол. до 22,2 млрд дол. Також активи в національній валюті залишилися привабливими.

Пишний нагадує про високі ставки за гривневими депозитами та облігаціями. У минулому році ставки доходили до 12% за депозитами та 19% за облігаціями.

Читайте також