Чому не спрацював нормандський формат: очевидець переговорів назвав причини

Переговори у нормандському форматі провалились ще у 2015 році. Насамперед через те, що Німеччина тоді не змогла стати нейтральним посередником.

Однак, були й інші причини. Про це в інтерв'ю РБК-Україна розповів колишній посол України в Німеччині, а нині заступник міністра закордонних справ України Андрій Мельник.

За його словами, тоді інтереси Німеччини як нейтрального посередника "занадто перемішалися" з власними егоїстичними інтересами, які вийшли зрештою на перший план.

Замість того, щоб жорстко контролювати виконання домовленостей Москвою, Берлін вирішив "не дратувати росіян". Тому переговори стали суто технічним процесом.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Дипломат також пригадав, що протягом весни-літа 2015 року росіяни реально перебували під жорстким пресингом з боку медіаторів. Проте вже з вересня ситуація змінилася, коли Росія почала "нову гру" у Сирії.

"Пам'ятаю, десь у вересні-жовтні чергову зустріч у Берліні на віллі Борзіг на рівні глав МЗС Нормандської четвірки. Пригадується мені Сергій Лавров (міністр закордонних справ РФ Gazeta.ua), який чи не вперше був такий щасливий, у доброму гуморі, радісно заявивши: "Хлопці, мені якраз подзвонив Джон Керрі (тодішній Держсекретар США)" після воєнної інтервенції росіян в Дамаску, давши зрозуміти: "Ну от і все, до свіданія, Росія знову у великій грі з Вашингтоном, а тут мені вже нічого робити", ‒ сказав Мельник.

Переговори у норманському форматі розпочалися у червні 2014 року. Вони мали на меті врегулювання ситуацію на Донбасі. У французькій Нормандії тодішній президент України Петро Порошенко, російський диктатор Володимир Путін, канцлер Німеччини Ангела Меркель та президент Франції Франсуа Олланд організували міжнародний формат переговорів, який так і не приніс результатів.

Колишній президент Франції Франсуа Олланд зазначив, що геополітична ситуація після 2014 року не була сприятливою для України. Він заявив, що Мінські домовленості дали Україні необхідний час для зміцнення ЗСУ, і це зламало плани Путіна на перемогу у 2022 році. Він також зазначив, що "мінськ" не дозволив Путіну розширити тимчасово окуповані території на Донбасі.