Чому у Польщі знову згадали про УПА - до чого це може призвести

Чому у Польщі знову згадали про УПА - до чого це може призвести

В Україні відсутні політики, які би хотіли скористатися історичними конфліктами навколо УПА для свого успіху. У Польщі ж одна з основних тем - це обговорення польсько-українського конфлікту. І зараз ці теми повертаються на поверхню. Про це розповів Володимир В'ятрович в інтерв'ю Gazeta.ua. Він є народним депутатом, колишнім головою Українського інституту національної пам'яті.

"На деякий час можна було сказати, що всі ці історичні протиріччя було призупинено. Ініціаторами їх були виключно польські політики. В нас немає політиків, які би хотіли скористатися цими історичними конфліктами для свого успіху. Якщо такі політики і існують, то вони є занадто маргінальними, щоб визначати політику держави. В Польщі ж одна з основних тем - це обговорення польсько-українського конфлікту", зазначив В'ятрович.

Проте політизація історії знову набирає силу, додав він.

Підписуйтеся на наш телеграм канал новин - INKORR

"Уже цього літа чули досить необдумані заяви польського прем'єра Моравецького, в яких він порівнював Бандеру з Путіним, а жертви російської агресії у Бучі - з польськими жертвами. Зараз почуваються вимоги, що Польща не може підтримувати євроінтеграцію України до тих пір, поки українці не перепросяться європейським країнам. Тому ця тема не закрита. І тільки деполітизація допоможе - коли історики, а не політики, будуть говорити. В Польщі наразі немає ознак деполітизації цієї теми, вона лише зростає", пояснив В'ятрович.

Пост до 114-ї річниці від дня народження Степана Бандери зник з облікового запису Верховної Ради України у Twitter після розмови прем'єр-міністрів України та Польщі.

2 січня прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький заявив, що обговорить з українським колегою Денисом Шмигалем питання "героїзації" Степана Бандери на офіційних сторінках українських органів влади.

Читайте також: