Чорнобильська «Слонова нога»: найнебезпечниший об’єкт у світі, який може вбити за два дні

Чорнобильська «Слонова нога»: найнебезпечниший об’єкт у світі
Чорнобильська «Слонова нога»: найнебезпечниший об’єкт у світі

Внаслідок вибуху на Чорнобильській атомній станції утворився шматок застиглої лави, який отримав назву "Слонова нога". Цей артефакт є дуже небезпечним і смертельним внаслідок радіаційного опромінення. За даними видання DailyMail, якщо перебувати поруч з ним протягом кількох хвилин, можна померти від опромінення протягом двох днів.

Відповідно до повідомлень видання, "Слонова нога" - це шматок застиглої лави, що має ширину 2 метри і утворився з розплавленого ядра Чорнобильського реактора. Цей об'єкт супроводжується надзвичайно сильним випромінюванням, і за всю його історію було зроблено лише кілька знімків.

Відповідно до науковців, навіть після майже 40 років від розплавлення, вхід у кімнату з цим предметом може бути смертельно небезпечним, а опромінення радіацією може залишатися протягом століть.

Під час намагань аварійних бригад стримати радіацію після аварії у 1986 році, було виявлено, що камера під реактором стала одним з найнебезпечніших місць на планеті за рівнем радіації. Реактор став настільки гарячим, що сталь і бетон, що використовувалися для захисту активної зони, розтопилися у радіоактивну лаву.

«У 1986 році «Слоняча нога» випромінювала 10 000 рентгенів на годину - це більше, ніж доза, необхідна для розвитку раку», - зазначено в статті DailyMail.

Науковці стверджують, що якщо протягом 30 секунд перебувати поруч з цим об'єктом без захисного спорядження, людина може втратити свідомість і пізніше відчувати значну втому протягом тижня. Якщо ж протягом п'яти хвилин бути поруч з "Слоновою ногою", ймовірніше за все, людина помере протягом наступних двох тижнів.

Зона відчуження Чорнобиля може стати місцем інновацій і екологічного лідерства. Раніше у Верховній Раді була представлена стратегія розвитку цієї зони до 2032 року.

Крім того, державне підприємство "Чорнобильська АЕС" повідомило про надходження перших комплектуючих для будівництва фотовольтаїчної електростанції на промисловому майданчику ЧАЕС.

Раніше президент України Володимир Зеленський відвідав Славутич у річницю трагедії на Чорнобильській АЕС.

Читайте також

В Якутії впав літак Ан-3, є жертви
сьогодні, 08:03 1 переглянули
В Якутії впав літак Ан-3, є жертви