Що купити першокласнику до школи: список

Список покупок для першокласника до школи
Список покупок для першокласника до школи

Перший клас для дитини та її батьків є приємним і водночас дуже стресовим моментом. Адже заздалегідь треба подумати, 1 клас що треба купити і як забезпечити дитину, щоб вона швидше адаптувалася до нового навчального процесу.

Підбираючи перший клас, що потрібно купити, потрібно зібрати основні та додаткові предмети, одяг. Загалом потрібно скласти список у 1 клас у школу що купити (1 клас або підготовча група).

1 клас що потрібно купити

Підбираючи, що купити першокласнику до школи, варто враховувати специфіку школи та навчального процесу. Тому, що купити, визначитись доведеться індивідуально. Адже, що купити першокласнику з одягу, також залежить від статі та параметрів дитини.

Що купити першокласнику до школи?

Створюючи список, що купити дитині до школи 1 клас, варто одразу визначитися з її передбачуваною діяльністю (як багато дитина навчатиметься і як багато буде активності). Загалом, першокласник усе ще важко звикає до нового режиму. Змінюється, що треба йому для активного відпочинку і що потрібно для посидючості.

1 клас що потрібно купити

Далі вже складаємо список покупок для першокласника до школи. Починаємо з одягу:

  1. Шкільна форма: пара штанів/спідниць (залежно від шкільних правил), пара сорочок/блузок, жилет або піджак та змінна пара сорочок/блузок для заміни.

  2. Спортивна форма: спортивний костюм, футболки та шорти, кросівки для фізкультури.

  3. Повсякденний одяг: кілька пар зручних брюк/джинсів, пара светрів або толстовок, футболки та сорочки на кожен день.

  4. Взуття: шкільне взуття (зручні туфлі), змінне взуття (всередині приміщення), спортивне взуття (кросівки).

  5. Аксесуари. Йдеться про ремінь, головний убір (шапка для осені/зими), теплий верхній одяг (куртка, пальто), рукавички та шарф (для холодної пори року), кілька пар шкарпеток та колготок (для дівчаток).

Далі вже можна обирати канцелярію. У цьому випадку витрат буде менше.

1 клас що потрібно купити

Що може знадобитися першокласнику:

  1. Ранець або рюкзак: зручний та ергономічний ранець з ортопедичною спинкою.

  2. Зошити та блокноти: кілька зошитів у клітинку та лінійку, альбом для малювання.

  3. Письмові приналежності: ручки (сині, чорні, зелені), олівці (прості та кольорові), гумка, точилка для олівців, лінійка та набір фломастерів та/або кольорових олівців.

  4. Папки та пенали: пенал для зберігання письмового приладдя та папка для зошитів та документів.

  5. Навчальне приладдя. Йдеться про підручники (якщо надаються школою, дізнатися заздалегідь) та робочі зошити (за списком школи).

  6. Художнє приладдя: набір пензлів, акварельні фарби, ножиці (з безпечними кінцями), клей-олівець та пластилін.

1 клас що потрібно купити

Решту приналежності слід купувати, виходячи з рекомендацій вчителів.

Пару слів про адаптацію до школи

Придбання всіх необхідних речей заздалегідь допоможе першокласнику швидше адаптуватися до нового середовища та почуватися впевненіше у школі. Переконайтеся, що одяг та взуття зручні та практичні, а канцелярське приладдя відповідає вимогам школи.

перший клас що потрібно купити

Що ще може знадобитися для швидкої адаптації до школи:

  1. Організатори та планувальники: щоденник або планувальник для запису домашніх завдань та розкладу.

  2. Навчальне приладдя для дому: зручний письмовий стіл та стілець, настільна лампа.

  3. Засоби для обіду та перекушування: ланч-бокс, пляшка для води.

  4. Гігієнічне приладдя: вологі серветки, носові хустки, дезінфікуючий засіб для рук.

Решту можна докупити за необхідності.

Загальна підготовка першокласника

Підготовка дитини до першого класу включає кілька аспектів: емоційна готовність, соціальні навички, академічна підготовка та організаційні моменти. Якщо говорити простіше, то дитині потрібно бути готовою фізично та емоційно. Саме емоційна підготовка неймовірно важлива.

перший клас що потрібно купити

Емоційна готовність стане запорукою швидкої адаптації дитини будь-якої статі та віку. Як це зробити навіть у домашніх умовах:

  1. Розмови про школу. Обговорюйте, що чекає на дитину в школі: нові друзі, цікаві уроки, вчитель. Також читайте книги про школу, дивіться фільми чи мультфільми, де показано шкільне життя.

  2. Позитивний настрій. Наголошуйте на позитивних моментах навчання, розповідайте про свої позитивні спогади про школу. Зміцнюйте впевненість дитини, підкреслюючи її здібності та вміння.

  3. Розповіді про досвід батьків. Поділіться своїм досвідом, розкажіть цікаві історії з вашого шкільного часу. Поясніть, що помилки — це нормально і важливо вчитися на них.

Далі йтиметься про соціальні навички та їх напрацювання. Насамперед дитині знадобиться вміння спілкуватися. Вчіть дитину вітатися, прощатися, представлятися. Проводьте рольові ігри, у яких дитина практикуватиме соціальні навички. Далі дитину варто готувати до роботи у команді. Заохочуйте участь у командних іграх та заходах. Поясніть важливість ділитися та співпрацювати.

перший клас що потрібно купити

У школі знадобляться навички самообслуговування. Вчіть дитину самостійно одягатись, користуватися туалетом, прибирати за собою.

Академічна підготовка

Не найочевидніша річ для батьків, дитина нехай і йде вчитися до школи, але навіть у цьому випадку їй потрібна підготовка. Тому розвивайте навички читання, письма та рахунки. Вчіть дитину розпізнавати букви, цифри, писати своє ім'я. Практикуйте прості математичні операції (рахунок, додавання, віднімання).

перший клас що потрібно купити

Далі йтиметься про логічне мислення. Грайте в ігри в розвитку логічного мислення (пазли, ігри). Також Вчіть дитину запам'ятовувати невеликі вірші чи оповідання.

Не зайвими будуть навички роботи з книгами та навчальними матеріалами. Для цього вчіть дитину дбайливо поводитися з книгами та навчальним приладдям, а ще практикуйте виконання простих завдань за зразком.

Організаційні моменти

Підготовка дитини до першого класу потребує комплексного підходу. Важливо приділяти увагу як академічній, так і емоційній та соціальній підготовці. Підтримуйте і хвалите дитину за будь-які успіхи, показуйте, що ви вірите в її сили та здібності. Регулярні розмови про школу, участь у рольових іграх та підтримка в освоєнні нових навичок допоможуть дитині відчути себе впевнено та готовою до початку шкільного життя.

список перший клас що потрібно купити

Важливо враховувати й організаційні моменти:

  1. Режим дня. Поступово привчайте дитину до шкільного режиму: раннє піднесення, режим харчування, час для домашніх завдань та відпочинку. Встановлюйте регулярний графік сну та неспання.

  2. Підготовка робочого місця. Організуйте зручне місце для навчання будинку, де буде достатньо світла та простору для роботи. Забезпечте дитину всім необхідним шкільним приладдям.

  3. Краще дитину одразу привчати до порядку. Вчіть дитину збирати рюкзак, перевіряти наявність необхідних речей, стежити за чистотою та порядком на своєму робочому місці.

список перший клас що потрібно купити

Звичайно, підготовка до першого класу може стати справжнім випробуванням для дітей та їхніх батьків. Тому краще відразу скласти список речей, який потрібно купити. Другим етапом вже може стати психологічна підготовка дитини та створення певної корисної дисципліни.

Читайте також