Де в Україні найпомітніше зросли ціни на житло: аналітика НБУ щодо ринку нерухомості

Де в Україні найпомітніше зросли ціни на житло: аналітика НБУ щодо ринку нерухомості

Україна стикається з підвищенням цін на первинному ринку нерухомості. За 2024 рік найбільше подорожчало житло в Ужгороді (на 15%) і Львівській області (на 14%). Проте в цю ж періоду ціни в Києві зросли лише на 2%, зазначено у звіті Національного банку.

Підвищення цін на первинному ринку робить вартість квадратного метра житла рівною або навіть вищою за вартість житла на вторинному ринку. Ураховуючи ризики недобудови та ремонту, вторинне житло має значну цінову перевагу.

Ціни на вторинному ринку також зростають, але ця тенденція відображає вплив обмінного курсу, а не зміни в попиті та пропозиції. Угоди все ще укладають зі знижкою від заявлених цін, але знижки зменшуються.

Оренда житла також подорожчала. Орендні ставки зростають, включаючи оренду вже зайнятого житла. Співвідношення цін та оренди стабілізувалося на довгостроковому середньому рівні, що свідчить про стабільність вторинного сегмента ринку у Києві. Середня вартість квартири в столиці відповідає десяти рокам її оренди.

Ціни надалі залежатимуть від побажань продавців. Деякий попит буде сприяти у окремих сегментах, завдяки державній підтримці. Але вартість житла, що будується на ранніх стадіях або в менш безпечних регіонах, значно перевищуватиме комфортний рівень для покупців.

Щодо отримання грошей за житло, яке опинилося в окупації, парламентська комісія визначить суму компенсацій для українців, які втратили житло або відмовилися від нього на тимчасово окупованих територіях.

Детальніше про продаж квартири в окупації можна прочитати у нашому матеріалі.

Читайте також: