Де вчитися грати на бас-гітарі

Де вчитися грати на бас-гітарі
Де вчитися грати на бас-гітарі

Бас-гітара — найпростіший музичний інструмент для навчання. Інколи її ставлять на друге місце після акустичної, бо акустика не потребує купівлі додаткових пристроїв, але це вже нюанси.

Варіанти навчання

Бас-гітару, як і інші музичні інструменти, можна опанувати 3 способами:

  • В онлайн-школі. Плюсів у цього методу декілька. По-перше, рекомендації та супровід вчителя завжди безцінні. Він і порадить, яку гітару краще купити, і як вибрати до неї обладнання та т. ін. По-друге, це дисциплінує. Якщо самостійне навчання часто є спокуса пропустити, то в цьому випадку вам, як мінімум, буде шкода грошей, уже сплачених за урок. По-третє, ви отримаєте якісні знання про теорію, професійні секрети та лайфхаки, корисний фідбек. І, по-четверте, не потрібно їхати з інструментом до школи та витрачати час на дорогу.
  • В музичній школі офлайн. Це хороше рішення для дітей або дорослих, які хочуть мати більш академічні знання та потребують допомоги з поставою, техніками гри тощо. Звісно, в онлайн-школі також проходять це, але багатьом людям важко повторювати роботу рук, поставу чи інші фізичні дії, лише споглядаючи на відео. Особливо це стосується дітей. Вчитель у звичайній школі зможе особисто поставити ваші пальці на гриф, покаже, як ними рухати, як ви маєте стояти або сидіти. 
  • Самостійно. Якщо ви раніше ніколи не грали на гітарі, це, мабуть, найскладніший шлях, але не значить, що невиконуваний. Навпаки, багатьом початківцям важливо, щоб вони самі вибирали темп навчання, щоб ніхто не турбував та не пришвидшував. Самостійне навчання дає змогу також вибирати власний час та кількість занять, а найголовніше — це найдешевший метод. Ви зможете знайти безкоштовні уроки на YouTube або в TikTok, взяти в бібліотеці книжку з теорією. Всі ці самовчителі доволі якісні та зрозумілі.

З першими 2 методами все зрозуміло. Там потрібно слідувати за вказівками вчителів. Тому більше розглянемо останній варіант. 

Самостійне навчання грі на бас-гітарі: що потрібно

Як ми згадували на початку, для навчання грі на бас-гітарі потрібно додаткове обладнання. Вам знадобиться:

  • сама гітара;
  • метроном для відточування ритму;
  • підсилювач, бо без нього інструмент звучить глухо та тихо (в електрогітарах немає резонуючої порожнини);
  • камертон або тюнер для зчитування звуку зі струн;
  • аудіокабель mono jack для підключення інструменту;
  • відео-уроки та друкований самовчитель із акордами та іншою теорією.

Після придбання всього необхідного потрібно вивчити попередню теорію, тобто будову баса, назву всіх його частин, і навчитися його налаштовувати. Далі важливо одразу навчитися правильно тримати гітару в положенні стоячи та сидячи. Відрегулюйте ремінь до найбільш зручного положення. Після цього можна починати вивчати відео-уроки та іншу теорію.

Не дивлячись на те, що сучасні безкоштовні уроки на різних платформах доволі зрозумілі, не пошкодуйте грошей все-таки придбати пару занять із вчителем. Він швидше та якісніше допоможе опанувати техніку гри та роботу рук.