Дефіцит робочої сили в Європі ускладнює повернення біженців до України – Bloomberg

Зображення повернення біженців до України
Зображення повернення біженців до України

Близько 17 млн ​​українців, що складає більше третини населення, були змушені покинути свої домівки через російську агресію. З них 6 млн осіб стали біженцями за кордоном. Про це повідомляє Bloomberg.

Журналісти пишуть, що Лідія Василевська, колишня бухгалтерка з Києва, стала однією з таких біженців. Вона втекла до Праги, знайшла нову роботу та оселилася в квартирі на тихій вулиці чеської столиці. Але через два роки вона опинилася втягненою в інший конфлікт – економічну боротьбу між Україною та країною, яка надала їй притулок.

За даними Національного банку України, прогнозується, що до 2024 року ще 400 тис. осіб покинуть країну через атаки на енергетичну інфраструктуру. Банк також зазначає, що громадяни мають стимул до еміграції через зусилля країн, що приймають, для "поглиблення інтеграції".

Україна хоче повернути своїх громадян, адже на фронті та в тилу бракує людей. Однак українці швидко входять на європейський ринок праці, а політики з Польщі до Угорщини не поспішають відправляти біженців назад. Головна причина - економічна вигода, яку отримують країни, що приймають українських біженців, повідомляє видання.

У Польщі сім'ї українських біженців в основному самостійно забезпечують свої потреби. За даними компанії Deloitte, 80% їхніх доходів є заробітною платою, а за підсумками минулого року вони принесли Польщі від 0,7% до 1,1% ВВП.

В Чехії українські біженці сплатили майже вдвічі більше податків у першому кварталі цього року, ніж отримали у вигляді соціальної допомоги. Хоча більшість з 350 тис. українців, що приїхали до Чехії, - жінки та діти, 72% працездатного населення зайняті.

Нагадаємо, що українські біженці стали джерелом доходу для чеського бюджету. За перші три місяці цього року вони внесли більше 3 мільярдів чеських крон до державної скарбниці, що перевищує витрати на допомогу. Ці кошти можна використати для будівництва 10 кілометрів автострад або збільшення пенсій на 1200 крон на рік для всіх пенсіонерів, повідомляє Міністерство фінансів.

Читайте також