Демарш у Верховній Раді від "Слуг народу": детальніше про головне

Глави парламентських комітетів у понеділок, 4 жовтня, покинули засідання погоджувальної ради.

"Сьогодні погоджувальна рада, на жаль, остаточно перетворилася на майданчик політичних маніфестацій і абсолютно необгрунтованих та брехливих заяв і маніпуляцій. Ми не можемо і не будемо миритися з таким порядком речей. Тому ми, голови комітетів, покинули сьогодні погоджувальну раду, яку, на жаль, чинний спікер, пан Разумков, дозволив перетворити в ярмарок політичного марнославства з дискусійного майданчика, якою мала б бути погоджувальна рада", - заявив глава комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв.

Він додав, що депутати повернуться до засідань погоджувальної ради, "коли це стане дійсно погоджувальною радою різних політичних поглядів. І коли погоджувальна рада працюватиме на користь України, а не просто для задоволення чиїхось політичних амбіцій".

У той же час, нардеп Данило Гетманцев назвав причиною демаршу виступ колишнього президента Петра Порошенка.

Ніщо не може сховатися в стінах ВР

Своєю чергою, Разумков під час засідання заявив, що підпише закон про олігархів після того, як до нього надійде текст, за який голосував парламент, а не виправлений.

"Ніщо не може сховатися в стінах ВР. Коли комітет направляє в апарат ВР, розуміючи, що він робить, закон не той, який голосувався в стінах ВР. Але це вже інше законодавство. Те, що вам щось не подобається або ви наробили помилок під час непрофесійної підготовки до розгляду закону і пішли за незрозумілою процедурою в залі ВР, - це проблеми комітету. Комітет - не рада, рішення приймає український парламент, і те, за що голосує український парламент, я, як спікер, маю підписати", - сказав він.

Разумков заявив, що підпише закон, як тільки до нього надійде коректний текст.

"Коли ви в п'ятницю розповідаєте, що щось лежить в апараті ВР, - підійміть свій комітет, якому в четвер була направлена ​​відповідна довідка, де були зауваження профільних управлінь ВРУ. Як тільки до мене надійде коректний текст закону, за який проголосувала Рада, я підпишу його", - додав спікер.

Також Разумков повідомив, що розгляд його відставки на цьому тижні неможливий.

"Об'єктивно ні, тому що навіть якщо сьогодні надійдуть підписні листи, то фізично провести аудит рахунковий за кошторисом і підготувати звіт голови і роздати його за два дні до розгляду питання до кінця тижня на засіданні Верховної Ради неможливо. Об'єктивно неможливо. Я не буду затягувати цей процес... Я тримаю слово", - зазначив Разумков.