Демограф назвав найбільшу загрозу для України після закінчення війни

Португалійський демограф попереджує про міграційну загрозу
Португалійський демограф попереджує про міграційну загрозу

Згідно з заступником директора Інституту демографії та проблем якості життя НАНУ Олександром Гладуном, найбільшою загрозою для України після закінчення війни є занадто низька народжуваність. Для того, щоб уникнути природного зменшення населення, необхідно, щоб 100 жінок народжували 210-220 дітей. Цей показник є високим, і навіть у Європі досягнення такого рівня не вдається. За словами Гладуна, якщо вдалося би підняти народжуваність в Україні до рівня 160-180 дітей на сто жінок, це уже було б задовільно. Проте, національна чисельність все одно буде зменшуватися, але не так швидко, як зараз.

Для того, щоб загальне зменшення чисельності населення було повільнішим, можна збільшити тривалість життя. А це вже питання самоосвіти та активних дій системи охорони здоров’я, щоб забезпечити ефективну допомогу людям.

Щодо війни, багато залежить від кількості людей, які повернуться до України після її закінчення. Зараз за кордоном перебувають понад 6 мільйонів українців через конфлікт. Якщо половина з них повернеться, це буде дуже хорошо. Можливо, повернеться ще більше, але точної кількості ніхто не може назвати. Тому демографічна ситуація в Україні буде залежати від Збройних Сил та подій на фронті.

За даними ЦРУ, Україна має найвищу смертність і найнижчу народжуваність у світі. Це стосується як загальної демографічної ситуації, так і кризи, спричиненої війною, коли загинуло або отримало поранення більше мільйона осіб, серед яких військовослужбовці та цивільні.

Елла Лібанова раніше заявила, що для збереження населення України на рівні 30 млн народжувати щорічно потрібно 300 тис. мігрантів.

За словами директорки Інституту демографії та соціальних досліджень НАН України Елли Лібанової, інтеграція мешканців Криму після війни буде легше, ніж в Донбасі.

Читайте також