День матері в Україні: яскраві листівки, привітання у віршах і прозі

Мама – людина, від якої ми отримали життя, а часто ще й наші вміння, риси характеру, знання та інше. У травні увесь світ висловлює подяку та любов матері.

Кожна країна святкує це сімейне свято по-своєму, але одне залишається незмінним – день присвячений всім жінкам, які стали або стануть матерями.

Коли День матері в Україні у 2024

Згідно з Указом Президента України Леоніда Кучми від 10 травня 1999 року, День матері відзначається щорічно у другу неділю травня. У 2024 році ця дата припадає на 12 травня.

В Україні жінка завжди виступала як берегиня родини. У вихованні дітей вона відіграє велику роль так само, як і батько. Від матері залежить, як виросте дитина та викладеться любов до рідної землі.

Історія свята

День вшанування материнства походить ще з 17 століття і мав назву "Материнська неділя". Але сучасна офіційно визнана дата свята існує вже більше 100 років.

Історія започаткування свята почалася у 1907 році в американському штаті Вірджинія. Тоді Анна Джарвіс, мати якої померла, пропонувала встановити день вшанування всіх матерей і звернулася з цією ідею до державних органів.

Анна Джарвіс написала багато листів державним установам та звернулася до впливових людей із пропозицією визнати День матері важливим святом. І її зусилля не були марними: уже у 1910 році штат Вірджинія відзначив це свято, а через чотири роки воно було визнане національним в США. Згодом свято почало поширюватися і вже зараз його відзначають у понад 50 країнах світу.

Як святкувати День матері

У цей день вшановується головне завдання кожної мами – зберегти духовний світ своєї дитини і оберігати її від небезпеки.

Можна подарувати мамі квіти, улюблені солодощі або щось більш особисте. Дуже приємним буде зробити мамі прогулянку, приготувати святкові страви або просто надати турботу та увагу. Але найголовнішим і найприємнішим подарунком будуть обійми і теплі слова.

Матусь вітають як діти, так і дорослі, відвідуючи чи проводячи час разом. Якщо цього не можливо, то обов'язково зателефонуйте і привітайте її теплими словами.

Ті, хто втратили свою маму, зазвичай відвідують її могилу з квітами та свічками.

Привітання до Дня матері у віршах видатних українських поетів

Оригінальним привітанням з нагоди цього свята можуть бути вірші видатних українських поетів, які славлять материнство:

Василь Симоненко – «Матері»

В хаті сонячній промінь косоНа долівку ляга з вікна…Твої чорні шовкові косиПрипорошила вже сивина.Легкі зморшки обличчя вкрили –Це життя трудового плід.Але в кожному русі – сила,В очах юності видно слід.Я таку тебе завжди бачу,Образ в серці такий несу –Материнську любов гарячуІ твоєї душі красу.Я хотів би, як ти, прожити,Щоб не тліти, а завжди горіть,Щоб уміти, як ти, любити,Ненавидіть, як ти, уміть.

Ліна Костенко – «Я додому пишу нечасто...»

Я додому пишу нечасто,хоч забралась в таку далечінь.Заважає мені то щастя,то розваги, то просто лінь.Мамо моя, не сумуй...Щиру правду тобі скажу –до неправди душа не лежить:я ніколи в житті не тужу,бо не маю від чого тужить.Мамо моя, повір...Що не день – то радість нова.Що не будень – то майже свято.Що не слово – то щирі слова,бо у мене друзів багато.Мамо моя, не тужи...Не спіткнуся на жодній з доріг,не зазнаю в житті образи...Як вернуся на рідний поріг -чи впізнаєш мене відразу?

Тарас Шевченко – «У нашім раї на землі»

У нашім раї на земліНічого кращого немає,Як тая мати молодаяЗ своїм дитяточком малим.Бувая, іноді дивлюся,Дивуюсь дивом, і печальОхватить душу; стане жальМені її, і зажурюся,І перед нею помолюся,Мов перед образом святимТієї матері святої,Що в мир наш бога принесла…

Марійка Підгорянка – «Мама»

Снилось мені ясне сонце,Що в хаті світило, –А то лиш так моя мамаДивилася мило.Приснивсь мені легкий вітерець,Що пестив колосся, –А то мені моя мамаГладила волосся.Снилась мені ягідочка,Як мед солоденька,А то мене цілувалаМама дорогенька.Снилося мені, що на крилахЯ вгору несуся, –А то мене із постеліПіднесла матуся.Снились мені ангелики,Що в рай мене несли,А то мами ніжні ручки,До серця притисли.Снилось мені ясне сонце,Що в хаті світило, –А то лиш так моя мамаДивилася мило..

Віктор Геращенко – «Мамо моя рідна і єдина»

Мамо моя рідна і єдина,Ластівко добра і теплоти,Я для тебе був і є дитина,І для мене найдорожча ти.Доки в грудях буде серце битись,Втрат