День українського борщу 2024: дата, історія та цікаві факти про свято

Люди, що їдять борщ
Люди, що їдять борщ

14 вересня 2024 року відзначатиметься важливе свято для кожного українця - День українського борщу. Адже ця страва є справжнім символом культурної, гастрономічної спадщини України.

«Главком» детально розповідає про історію заснування цього свята, цікаві факти про борщ та незвичайні рецепти.

Коли відзначають День українського борщу?

Щорічно День українського борщу відзначається у другу суботу вересня. Ця дата є неофіційною, адже у січні 2022 року Комітет Верховної Ради України з гуманітарної та інформаційної політики подав проєкт постанови №6361 «Про встановлення Дня українського борщу». Однак парламент поки що не ухвалив його.

У проєкті постанови йдеться про те, щоб в усіх регіонах України у другу суботу вересня мають організовуватися заходи, фестивалі та змагання із приготування традиційного українського борщу. Водночас у навчальних закладах, закладах культури та харчування мають проводитися тематичні заходи, лекції, дискусії про феномен українського борщу, його культурологічну частину, тяглість приготування цієї страви різними поколіннями українців та його вплив на суспільне життя.

Історія українського борщу

У 1584 році у Києві з'явилася перша задокументована згадка про український борщ. Німецький торговельний агент Мартін Ґруневеґ написав про цю страву у своєму щоденнику. 17 жовтня 1584 року він зі своєю купецькою валкою доїхав до Києва й зупинився переночувати над річкою Борщівка. Мартін Ґруневеґ саме так назвав цю водойму у своєму щоденнику. Наразі ця річка - Борщагівка. Вважається, що назва походить від того, що у цій місцевості свого часу діяв борщовий базар.

Німецький торговельний агент писав, що сумнівається щодо існування такого базару. Адже, за його словами, жителі Києва не потребували добиратися так далеко від центру міста заради борщу. Мартін Ґруневеґ не вірив у те, що борщ чи інгредієнти для нього у більше ніде у місті не продавали. Він писав: «Русини купляють борщ рідко або ніколи, тому що кожен готує його у себе дома сам, оскільки це їхня повсякденна їжа і питво».

Православний полеміст Іван Вишенський у 1598 році писав, що селяни «поливку або борщик хлепчют». Також у перші роки XVII століття з'явилася інформація, що чоловік випив «три миски борщика».

Згодом у першій половині XVII століття з'явилися прізвища, похідні від слова «борщ». наприклад, Борщовський, Борщ, Борщенко.

Цікаві факти про український борщ

  1. Є понад 70 складених і описаних рецептів червоного борщу.
  2. «Борщ київський» вважається найдорожчим та найскладнішим, адже бульйон для нього варять з трьох видів м'яса. Для цього використовують яловичину, баранину та свинину, а також додають натуральний хлібний квас.
  3. До кінця XIX століття заправкою для борщу слугували сироватка, кисле молоко, кисла капуста, ягоди або незрілі яблука.
  4. У давнину вважалося, що з парою від борщу відлітає душа небіжчика, тому ця страва є традиційною на українських поминках.
  5. На Тернопільщині на честь борщу названо містечко Борщів.
  6. На Чернігівщині є «переяславський борщ». Він готується з грибними «вушками».
  7. Страва борщ була описана Іваном Котляревським у 1798 р. в «Енеїді»: «Не поцурайтесь хліба-солі. Борщу скуштуйте, галушок».
  8. На Закарпатті борщ називають «львівським» та не мають свого рецепта борщу.
  9. У США є «борщовий пояс». В околицях Нью-Йорка існує місцевість, яку заселили євреї-ашкенази. Це вихідці зі слов'янських країн, які привезли з собою рецепт борщу. Місцеві жителі назвали цю територію the Borscht Belt.

Незвичайні рецепти українського борщу

Борщ з копченою грушею

  • 400-500 г свинячих ребер;
  • два буряки;
  • два томати;
  • ¼ кореня селери;
  • ¼ качана капусти;
  • чотири картоплини;
  • дві моркви;
  • одна цибуля;
  • дві копчених груші;
  • два лаврових листа;
  • три горошини духмяного перцю;
  • одна головка часнику;
  • один солодкий перець;
  • 200 мл томатного соку;
  • 30 г вершкового масла;
  • дві ст. ложки томатної пасти;
  • дві л води;
  • сіль на смак.

Спочатку розігрійте духовку до 200° та запечіть свинячі ребра протягом 30 хвилин до золотистої скоринки. Промийте та довільно наріжте неочищений корінь селери. Моркву наріжте таким самим чином. Запечені ребра перекладіть до каструлі та залийте трьома літрами води, додайте порізані селеру, моркву і половину нечищеної цибулини, доведіть до кипіння та варіть на середньому вогні 30 хвилин.

Згодом поріжте солодкий перець, томати та другу половину цибулі дрібним кубиком. Обсмажте овочі на пательні з вершковим маслом, поки вони не стануть мʼякими. Додайте томатний сік і тушкуйте ще сім хвилин. Потім додайте один буряк, натертий на крупній терці, і тушкуйте ще чотири хвилини.

Головку часнику потрібно розрізати навпіл та додатидо каструлі з борщем. Потім нашаткуйте

Читайте також