День української писемності та мови. Могила Фаріон потонула у квітах

Могила Фаріон, покрита квітами, на День української писемності та мови
Могила Фаріон, покрита квітами, на День української писемності та мови

Українська мовознавиця Ірина Фаріон завжди підтримувала українську мову і бажала, щоб вона була популярною у всіх сферах життя. Вона навіть стверджувала, що розмовляти українською означає панувати. У липні цього року Ірина Фаріон була замучена до смерті.

27 жовтня відзначається День української писемності та мови. Напередодні свята до могили Ірини Фаріон почали нести квіти. Фотографії місця останнього спочинку мовознавиці можна побачити на сайті «Главком».

Справа про вбивство Ірини Фаріон:

19 вересня у Львові відбулося судове засідання у справі про вбивство Ірини Фаріон. Захист просив змінити запобіжний захід підозрюваному, але суд вирішив залишити його під вартою до 17 листопада цього року. Зараз тривають експертизи, які очікують закінчення у жовтні-листопаді 2024 року.

Галицький районний суд Львова продовжив термін досудового розслідування до 26 січня 2025 року.

Головним підозрюваним у вбивстві є 18-річний хлопець В'ячеслав Зінченко. За версією поліції, увечері 19 липня 2024 року він здійснив постріл зі стрілецької зброї у голову Ірини Фаріон. Ірину Фаріон госпіталізували, але вона померла від отриманих травм. За умисне вбивство може бути покарання у вигляді до п'ятнадцяти років позбавлення волі.

Підозрюваний В'ячеслав Зінченко перебуває під вартою з кінця липня. Адвокат стверджує, що він не має відношення до вбивства Ірини Фаріон.

Спростовання доказів:

Захист підозрюваного стверджує, що у день вбивства В'ячеслав Зінченко перебував у Львові, але не був у місці злочину, як стверджує поліція. Адвокат відмовився назвати точне місцеперебування підозрюваного. Навіть після заяви про загрозу життю від доньки Фаріон з боку адвоката перед проведенням судового засідання, поліція не зареєструвала провадження за цим фактом.

Читайте також