«Депортації не буде»: нардепка пояснила норму про обмеження консульських послуг за кордоном

Оформлення консульських послуг для військовозобов'язаних за кордоном

Член комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки, представниця партії "Європейська солідарність" Ірина Фріз заявила, що військово-облікові документи є необхідними для оформлення консульських послуг військовозобов'язаними за кордоном, що передбачає законопроєкт про мобілізацію. Це дозволить з'ясувати кількість громадян України, що перебувають за кордоном.

За словами Фріз, надання консульських послуг буде проводитися протягом 60 днів після набуття чинності закону з одночасним оновленням даних. Чоловіки, які можуть прийти та отримати консульську послугу, матимуть можливість оновити свої дані, зазначити місце перебування та контактні дані, щоб Міністерство оборони та Генштаб знали кількість громадян за кордоном.

Фріз впевнена, що немає загрози депортації українців з-за кордону. Згідно з чинним законодавством, і українським, і міжнародним, немає механізму депортації під час воєнного стану. Запровадження такої системи є необхідним лише для військового обліку, яке потрібно Міністерству оборони.

Пропозиція польського генерала

Польський генерал Вальдемар Скшипчак запропонував депортувати усіх українців з Європи у рамках підтримки Києва. Однак МЗС Польщі повідомило, що не займається цим питанням.

Заяви президента Зеленського

Президент Володимир Зеленський заявив, що чоловіки мобілізаційного віку повинні залишатися в Україні - працювати, платити податки та при необхідності воювати. Він також закликав чоловіків призовного віку, які незаконно покинули Україну, повернутися. Зеленський нагадав, що зарплата одного військового відповідає податкам від 6-8 українців, які працюють.