Депутати хочуть поширити податкові пільги на обладнання для вітроенергетики

Вітрове обладнання та податкові пільги
Вітрове обладнання та податкові пільги

Українські депутати зареєстрували законопроєкт №11455, яким пропонується розширити пільги для ввезення обладнання для вітроелектростанцій в Україну. Цей законопроєкт буде додається до нових законів, які надають пільги на ввезення енергетичного обладнання, окрім вітроелектростанцій.

Згідно з пояснювальною запискою авторів законопроєкту, його прийняття та реалізація стимулюватимуть активне впровадження вітроелектричних рішень в Україні, а також відновлення пошкодженої інфраструктури альтернативної енергетики, яка постраждала внаслідок терористичних атак.

«Основна мета цього законопроєкту - стимулювання швидкого відновлення енергетичної інфраструктури України шляхом надання митних пільг для ввезення відповідного обладнання (товарів)», - підкреслюють депутати.

За даними повідомлення становнику, звільнення вітроелектростанцій від мита класифікованих за кодом 8502 31 00 00 згідно з УКТ ЗЕД, призведе до зниження їх вартості, що зробить це обладнання більш доступним та сприятиме розширенню вітрової енергетики.

Крім того, розвиток вітрової енергетики дозволить зменшити залежність від традиційних джерел енергії, які стають уразливими до зовнішніх атак, і сприятиме стабілізації постачання енергії в Україні.

Раніше, 16 липня, парламент проголосував за законопроєкти №11258 та №11259, які передбачають скасування мита та ПДВ на ввезення енергетичного обладнання в Україну.

Проте, Українська вітроенергетична асоціація заявила, що Рада не надала податкові стимули для будівництва нових вітроелектростанцій в Україні. Це може погіршити проблему з відключенням електроенергії. За словами інвесторів, відсутність підтримки проєктів вітроенергетики має негативні наслідки для зменшення дефіциту потужності в енергосистемі і скорочення часу відключень в майбутньому.

Читайте також