"Динамо" вигнали з Ліги чемпіонів за скандал із шубами

13 вересня 1995 року після матчу групового турніру Ліги чемпіонів між київським "Динамо" і грецьким "Панатінаїкосом", іспанський арбітр Антоніо Лопес Ньєто написав рапорт. Заявив, що йому була запропоновано хабар дві норкові шуби і $30 тис. Учасниками угоди були названі два конкретних людини генеральний секретар клубу Василь Бабійчук і генеральний менеджер Ігор Суркіс.

Контрольно-дисциплінарний комітет УЄФА тут же провів розслідування. Його результати були шоком для футболістів "Динамо". Команда була знята з розіграшу Ліги Чемпіонів і дискваліфікована на наступні три роки. Що ж стосується Бабійчука і Суркіса, то вони довічно усувалися від діяльності у футболі.

Той нещасливий матч українська команда виграла, хоча і не без зусиль 1:0. М'яч забив Віталій Косовський. Свідками стали 98 тис. глядачів Республіканського стадіону.

Суркіс вибудував свою версію "шубних" подій. Він розповів, що 12 вересня 1995 року, напередодні матчу з "Панатінаїкосом" йому подзвонив Бабійчук і запитав, чи немає в його фірмі хутряних виробів їх хочуть придбати іспанські судді. Суркіс відповів, що його компанія цим не займається і попросив перетелефонувати за кілька хвилин.

Того вечора у іспанців був чудовий настрій. На вечері вони пили вино, жартували

Незабаром генеральний менеджер знайшов потрібний товар, за якими ввечері того ж дня вирушили гості. Вони довго вибирали і, врешті-решт, Ньєто взяв дві шуби, а бічні арбітри Чиріно і Гіральдес по хутряній шапці. Загальна сума покупок склала $30 тис.

Того вечора у іспанців був чудовий настрій. На вечері вони пили вино, жартували. "У мене боліли нирки і я змушений був покинути банкетний зал, згадував Суркіс. Через якийсь час до мене зайшов Бабійчук і сказав, що судді весь час запитують, яка вартість відібраних хутряних виробів ".

Коли Ньєто побачив цифри на чеку, то схопився за голову: "Нам нічого не треба, ні сувенірів, ні картин, забирайте все назад".

Історія, розказана Суркісом, вже ні на що не вплинула до уваги бралися свідчення лише іспанського судді. Ньєто повідомив, що під час офіційної вечері його відвели в окремий кабінет, де Суркіс, вручив йому лаконічну записку на іспанською мовою: "Антоніо, перемога Динамо 30 тисяч доларів США для Вас". Арбітр, за його ж словами, обурився і хотів залишити собі цей папірець, як речовий доказ. Однак Суркіс виявився спритнішим і записку вихопив. Але іспанець заявив, що справу він так не залишить про все доповість в УЄФА. І загрозу свою виконав.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Однак дискваліфікація "Динамо" тривала всього рік. За сприяння експрезидента України Леоніда Кравчука команду амністували. У 1996 році "Динамо" не пробилося до Ліги чемпіонів, поступившись віденському "Рапіду" 0:2 і 2:4.