Дивне явище над Антарктидою: українські дослідники із «Вернадського» показали фото

Дивне явище над Антарктидою: фото від українських дослідників
Дивне явище над Антарктидою: фото від українських дослідників

Українські полярники знову зафіксували рідкісне явище - південне полярне сяйво біля станції "Академік Вернадський". Це дуже незвичне явище для Антарктиди, яке трапляється лише раз у десять років. Це вже другий раз у цьому році, коли полярники мають змогу побачити таке сяйво.

За словами науковців, останній раз сяйво було побачено приблизно 10 років тому. Це пов'язано з тим, що район станції "Академік Вернадський" розміщений далеко від південного магнітного полюса і часто хмарно. Для того, щоб побачити південне полярне сяйво, необхідно, щоб небо було чисте.

Окрім цього, магнітне поле Землі також має бути сильно збуреним, а також потрібно бути в нічний час, оскільки станція перебуває в арктичному літі, коли нічна пора триває лише декілька місяців на рік.

Недавно полярники зафіксували магнітну бурю рівня К-7 і змогли побачити південне полярне сяйво. Цей раз воно було замітно неозброєним оком, що робить його унікальним. Раніше схоже явище було видно лише на фотознімках.

Українські полярники вже раніше демонстрували унікальні фото рожевих снігів та відео арктичної ночі, коли практично немає сутінків. Також наголошувалося, що в Антарктиді минулого року була фіксована найменша кількість льоду за останні 45 років, що може мати великий вплив на клімат та природу.

Читайте також