Для опікових пацієнтів медики зможуть надрукувати шкіру на принтері

Унікальний високотехнологічний принтер здатний виробляти значні обсяги шкіри для лікування опіків та відновлення цілісності шкірного покриву людини.

При важких опіках однією з найголовніших проблем лікування є необхідність відновлення пошкоджених шкірних покривів.

Звичайно, їх можна пересаджувати з однієї ділянки тіла на інші, але якщо людина сильно обгоріла, то просто нема звідки взяти стільки матеріалу.

І саме це призводить до непоправних наслідків.

За допомогою нового винаходу можна трансформувати лікування пацієнтів в опікових центрах.

Апарат випускає ділянки шкіри завбільшки з обідню тарілку, якими потім можна покривати пошкоджені ділянки тіла.

Причому дана шкіра вирощується зі своїх клітин шкіри пацієнта, які забирають у дуже невеликих кількостях з неушкоджених областей.

Лікарі витягають стовбурові клітини, колаген, з якого будують шкіру і формують її еластичність, а також кератиноцити, що роблять шкіру водонепромокальною і такою, що протистоїть проникненню бактерій.

Потім у лабораторних умовах додається гель на водній основі. Після цього вся комбінація завантажується в машину, що містить фактори зростання – натуральні субстанції, які виявляються в організмі та стимулюють нове зростання клітин.

Протягом наступних чотирьох тижнів ця мікстура розростається дуже значно в гелеподібні пласти шкіри приблизно в 100 разів більші, ніж ті, які були використані для їх зростання.

І ось тепер їх можна пересаджувати на місце опіків.

Звичайно, пацієнтам з важкими опіками, у яких йде рахунок життя на години, а часом й на хвилини, такий варіант не підходить. Проте розробки продовжуються, що вселяє надію.