Долар США втрачає вплив: багаті країни скуповують золото попри рекордну ціну – FT

Долар США втрачає вплив: багаті країни скуповують золото попри рекордну ціну – FT

Центральні банки розвинених країн передбачають, що частка золота в світових резервах буде зростати, тоді як доля долара США буде зменшуватись. Вони намагаються наслідувати країни, що розвиваються, які активно купують злитки. Про це повідомляє Financial Times.

За даними Всесвітньої ради по золоту (World Gold Council), майже 60% центральних банків в розвинених країнах вважають, що частка золота в світових резервах зростатиме протягом наступних п'яти років, що є більшим показником, ніж у минулому році (38%).

Близько 13% розвинених країн планують збільшити свої запаси золота у наступному році, що є найвищим показником за час проведення опитування. Ці дані свідчать про те, що розвинені країни наслідують приклад країн, що розвиваються, які стали основними покупцями золота після глобальної фінансової кризи 2008 року.

У той же час зросла частка країн з розвиненими економіками (56%) і країн, що розвиваються (64%), які вважають, що частка долара в світових резервах буде зменшуватись протягом наступних п'яти років. Попит на золото підтримується незважаючи на різке зростання його ціни, оскільки центральні банки намагаються розширити свої резерви, диверсифікувавши їх у альтернативні валюти та активи, особливо після того, як США використовували свою валюту як зброю у санкціях проти Росії.

Цього року ми бачимо значно сильнішу конвергенцію. Розвинені країни говорять про те, що золото буде займати більшу частину світових резервів, а доля долара буде зменшуватись", - зазначив голова центральних банків у WGC Шаокай Фан.

Це опитування є одним з небагатьох, що дає уявлення про думку керівників резервів. 29% респондентів мають намір збільшити золотовалютні резерви у наступних 12 місяців, що є рекордним показником за останні п'ять років. Майже 40% респондентів з країн, що розвиваються, також планують збільшити свої резерви.

Основними причинами зберігання золота центральними банками є його довгострокова цінність, ефективність під час кризи і його роль як ефективного диверсифікатора. За даними WGC, центральні банки додали більше 1000 тонн золота до своїх резервів у 2022 та 2023 роках. Санкції США щодо російських активів, які торгуються у доларах, спонукали незахідні офіційні фінансові установи купувати злитки, вартість яких не залежить від уряду або банку.

Зростання попиту на золото призвело до зростання його ціни до майже 2450 доларів за тройську унцію минулого місяця. Це на 42% більше, ніж з початку конфлікту між Ізраїлем і ХАМАС в жовтні. У той же час частка долара в світових валютних резервах знизилась з понад 70% у 2000 році до близько 55% у минулому році.

Джерело: УНІАН

Читайте також: