Довгоочікувані F-16: чи зможе Україна захистити винищувачі від російських атак

Українські F-16: гарантований захист від російських атак
Українські F-16: гарантований захист від російських атак

Україна збирається прийняти перші винищувачі F-16 від країн-членів НАТО, після тривалої підготовки інструктажів пілотів. Президент Володимир Зеленський наголошує на важливості цих винищувачів в боротьбі з російським домінуванням в повітрі та "розблокуванні неба".

Очікування прибуття F-16 супроводжується серйозними викликами та загрозами, повідомляє ВВС.

Російські війська вже розпочали обстріли українських військових аеродромів, припускаючи появу F-16 в Україні. У липні цілью стали три аеродроми: у Миргороді, Кривому Розі та на півдні Одеської області. Росія стверджує, що знищила кілька українських винищувачів та важливе військове обладнання, але Київ не підтверджує цю інформацію.

Винищувач F-16

Експерти з питань військової справи висловлюють занепокоєння щодо достатності захисту для F-16. Ці сучасні винищувачі вимагають спеціальних умов для експлуатації, зокрема, ідеально гладких злітно-посадкових смуг. Будь-які зміни в інфраструктурі на військових базах можуть бути помічені російськими розвідниками.

Росія, в свою чергу, удосконалила свої методи розвідки, використовуючи дрони, які можуть передавати зображення в реальному часі з глибин української території. Це ускладнює завдання захисту українських авіабаз.

Незважаючи на ці виклики, прибуття F-16 може в суттєвій мірі змінити баланс сил у повітрі. Ці літаки здатні виконувати важливі завдання, включаючи придушення протиповітряної оборони противника, захист території України від російських літаків і ракет, а також протидію російським плануючим бомбам, які останнім часом завдали значної шкоди Україні.

Винищувач F-16. Греція

F-16, які надаються Україні союзниками, будуть оснащені сучасними ракетами класу "повітря-повітря" AIM-120 AMRAAM, що надасть українським пілотам значну перевагу у веденні повітряних боїв. Крім того, ці винищувачі зможуть посилити протиповітряну оборону України, зокрема в перехопленні крилатих ракет.

Проте експерти застерігають, що F-16 не є універсальними рішенням. Україна все ще має гострий дефіцит систем протиповітряної оборони, таких як Patriot, які необхідні для повноцінного захисту повітряного простору.

Незважаючи на це, прибуття F-16 безсумнівно суттєво вплине на ситуацію як на землі, так і в повітрі. Ключовими питаннями залишаються кількість наданих літаків та здатність України ефективно захистити їх від російських атак.

Раніше повідомлялося, що Повітряні сили України мають змінити методи ведення бойових дій, щоб F-16 допомогли перемогти Росію.

Читайте також