Дві країни ЄС заблокували €50 млрд для України - ЗМІ

Прем'єр-міністри Угорщини та Словаччини, Віктор Орбан та Роберт Фіцо, виступили проти надання нових фінансових допомог Євросоюзом Україні через свої проросійські погляди. За повідомленням Politico з посиланням на дипломата, обговорення зупинилося через цю блокаду.

Сейчас угода про виділення 50 млрд євро Україні, яку планував Євросоюз, призупинена згідно з цим критичним рішенням. За словами джерела, Орбан стверджує, що підтримка ЄС не приносить результатів. Фітцо, министр уряду Словаччини, обґрунтовує свою блокаду проблемами корупції в Україні.

Важливо зазначити, що для внесення змін до бюджету Євросоюзу потрібна згода всіх 27 країн-членів. Медіа також підкреслюють, що раніше Угорщина була єдиним протиником розширення фінансової допомоги, але тепер до неї приєдналася і Словаччина.

Рішення про оновлення бюджету ЄС має бути прийняте до кінця року, оскільки наразі Україна отримує фінансування від ЄС.

  • Влітку цього року міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто заявив, що його країна не постачатиме Україні зброю для захисту угорців, що проживають на Закарпатті, в разі обстрілів зі сторони Російської Федерації.
  • У свою чергу, міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба вважає, що для Угорщини вигідним є вступ України до Європейського Союзу. Але офіційний Будапешт намагається використати ситуацію для тиску на ЄС та просування своїх політичних вимог.