Джерела: СБУ лобіює перегляд Стратегії інформбезпеки

РНБО і президент підписали Стратегію інформаційної безпеки в грудні 2021 року. Проте, за словами фахівців СБУ, цей документ не відповідає сучасним викликам у війні. Проблеми з безпекою інформації виникають через відсутність нормативного середовища. Так, в релігійній сфері виникла прогалина у забороні УПЦ МП. Також спостерігається робота мереж ботоферм, які впливають на обстановку в Україні, і збір інформації про критичну інфраструктуру, оборонний комплекс та політичних діячів.

Стратегія інформаційної безпеки мала б включати протидію російській пропаганді. Однак, оскільки вона була прийнята перед російським вторгненням, деякі її положення стали застарілими.

Один з глобальних викликів і загроз інформаційній безпеці - це інформаційна політика Росії з використанням технологій гібридної війни. Але для протидії такій дезінформаційній активності мають бути застосовані санкції і ефективний механізм моніторингу і відповідальності.

Секретар РНБО Олексій Данілов назвав Telegram "небезпечною річчю" і зазначив, що його блокуватимуть, якщо не буде дотримано загальноприйнятих журналістських стандартів.

Читайте також:

  • "Говорит и показывает Москва!": Чому російська інформаційна отрута досі діє на Україну
  • Telegram, стоп? Дуров, ти де? Україна "перепрошиє" інформпростір