Джоан Роулінг знову перебуває в епіцентрі скандалу

Легендарну сучасну британську письменницю і суспільну діячку Джоан Роулінг звинувачують в антисемітизмі. Приводом до цього стало образливе подання гоблінів з «Гаррі Поттера».  Американський телеведучий, шоумен, комік, актор та письменник єврейського походження Джон Стюарт вважає карикатурою на єврейську націю в цілому зображення гоблінів в романах Роулінг.

Джон Стюарт заявив, що гобліни із всесвіту «Гаррі Поттера» точнісінько списані з антисемітських карикатур періодів єврейських погромів у Європі та Голокосту.

Підставою для його міркувань стала провокаційна книга 1903 року «Протоколи сіонських мудреців» – відома збірка сфальшованих текстів, яку виставляють документами всесвітньої єврейської змови. Також Стюарт заявив, що показував знайомим карикатурне зображення євреїв з цієї книги, а його друзі казали, що це саме з Гаррі Поттера.

Насправді гобліни чарівні, розумні істоти, які вміють поводитися з грошима і допомагають іншим. Джоан Роулінг, навпаки, описує їх як невисоких, із блідою шкірою, витягнутими пальцями на руках та ногах, великими головами, гострими носами та вухами.

Гобліни зустрічаються у фольклорі багатьох європейських культур. Перші згадки про них засвідчені в оповіданнях Середньовіччя. Їм приписують різноманітні здібності залежно від історії та країни походження. Вони маленькі та гротескні, але не недотепні та жадібні, особливо щодо золота та коштів.