ЄБРР дав прогноз зростання економіки України

ЄБРР дав прогноз зростання економіки України

Економіка України прогнозується зростати на 3% у 2024 році та на 6% у 2025 році

Європейський банк реконструкції та розвитку оголосив, що економіка України очікує зростання на 3% у 2024 році та на 6% у 2025 році. Цю інформацію містить звіт "Регіональні економічні перспективи".

"Відновлення експорту та розширення вітчизняного військового виробництва, ймовірно, забезпечить економічне зростання на рівні 3% у 2024 році, яке прискориться до 6% у 2025 році", - йдеться в оприлюдненому звіті.

Банк також підкреслює, що все ще існують великі ризики, зокрема пов'язані з руйнуванням портової та енергетичної інфраструктури.

Звіт також стверджує, що у 2023 році ріст економіки України склав 5,3%, після падіння на 29,1% у попередньому році через російське вторгнення.

"Збільшення витрат на оборону стимулювало внутрішній попит, але чистий експорт продовжував зменшуватися. Владі вдалося відновити постачання електроенергії, а бізнес показав стійкість та адаптивність. Зовнішнє фінансування допомогло стабілізувати макроекономічні умови та знизити інфляцію", - зазначається у звіті.

У 2023 році Україна отримала загалом 42,5 млрд доларів США від донорів та міжнародних організацій, із яких 12 млрд доларів США були надані у вигляді грантів. Це призвело до зростання офіційних валютних резервів, але також до зростання державного боргу до близько 90% ВВП.

"Тривала війна на виснаження та сумніви щодо зовнішнього фінансування створюють нові виклики для економіки. Обмежений внутрішній попит, дефіцит робочої сили та недостатні інвестиції ймовірно обмежуватимуть перспективи зростання", - висловлюють прогнози в ЄБРР.

Однак, в звіті також зазначається, що позитивним фактором є розвиток Чорноморського експортного коридору, що сприяє розвитку металургійної та гірничодобувної промисловості.

Джерело: Укрінформ

Читайте також: