Ейджизм пішов у минуле. Головний демограф України зафіксував кардинальні зміни на ринку праці

Зростання зайнятих молодих людей на ринку праці
Зростання зайнятих молодих людей на ринку праці

На ринку праці України з'явився новий тренд: роботодавці активно шукають пенсіонерів, оскільки це дає їм гарантію, що працівник не буде мобілізований до армії. Про це повідомила директорка Інституту демографії та соціальних досліджень НАН України Елла Лібанова в інтерв'ю для видання "Главком".

Це до війни у нас процвітав ейджизм. Тоді в оголошеннях писали, що вакансія призначена для тих, кому менше 45 років і навіть менше 35. Роботодавців починали за такі обмеження бити по руках, але на практиці людині після 50-ти було дуже важко знайти роботу. Але тепер ситуація змінилася. От знаєте, кого зараз найбільше шукають роботодавці? Пенсіонерів. Бо в цьому випадку немає ризику мобілізації працівника!

Експертка також зазначає, що Україна вже має урядову Стратегію демографічного розвитку, яка включає заходи зі зниження передчасної смертності та формування нового ставлення до старості.

Ми досі пропонуємо нашим старим або роботу, або лікарню, або цвинтар. А важливо те, щоб вони не усамітнювалися, щоб мали можливості спілкування. Для цього треба відповідним чином налагоджувати роботу місцевих громад. Це не завдання Зеленського або Шмигаля

За словами Лібанової, через війну населення України постарішає. Це станеться з двох причин: зменшення народжуваності та еміграція.

По-перше, дуже сильно впала народжуваність. У 2023 році народилося приблизно 187 тисяч дітей. Це дуже мало для України. А якщо дітей народжується мало, то питома вага людей старшого віку збільшується. По-друге, в еміграції перебуває всього шість відсотків наших громадян старше 65 років, а більшість мігрантів належать до молодшої вікової групи.

Лібанова також зазначає, що для збереження населення України на рівні 30 мільйонів осіб необхідно щорічно залучати 300 тисяч мігрантів. Вона також прогнозує, що до 2033 року населення зменшиться до 26-35 мільйонів осіб.

Демограф також попереджає, що після завершення війни буде великий попит на будівельників, і Україна буде змушена шукати фахівців з-за кордону.

Читайте також