Економіка РФ під загрозою перегріву через війну - ISW

Конфлікт загрожує економічному перегріву РФ
Конфлікт загрожує економічному перегріву РФ

В Інституті вивчення війни заявили про те, що військові навантаження на російську економіку стають все більшими, і це становить загрозу для Володимира Путіна, який змушений фінансувати війну в довгостроковій перспективі.

Публікація газети The Washington Post, на яку посилається звіт, повідомляє, що економіка Росії під загрозою перегріву. Високі витрати на військові потреби змушують російські компанії штучно підвищувати зарплати, щоб задовольнити попит на робочу силу, і це ставить їх у складну конкурентну ситуацію.

«Робоча сила та виробничі потужності Росії майже вичерпані», - попередила голова Центрального банку Росії Ельвіра Набіулліна.

Також за даними видання, російські приватні компанії пропонують заробітну плату, значно перевищуючи середні показники галузі, щоб не відстати від заробітної плати російських військових.

У звіті також йдеться про те, що російська влада збільшує бонуси для військовослужбовців-контрактників, щоб прискорити мобілізацію та розгортання збройних сил. Але така політика має свої обмеження і вимагає значних ресурсів з боку Росії.

Стаття також зазначає, що жорстка міграційна політика Росії виснажує трудові ресурси країни і посилює економічні суперечності. Також все менше мігрантів хочуть переїхати на роботу в Росію через її непривабливість та ворожі настрої до них.

Крихкість російської системи генерування сили

Звіт Інституту вивчення війни також зазначає, що недавнє розгортання північнокорейських військ на території Росії свідчить про крихкість путінської системи генерування сили.

Аналітики також прогнозують зростання витрат на війну, адже російські ресурси обмежені і Путін не може безкінечно тримати економіку в залежності від військових потреб.

«Російська економіка досягне точки вигорання і це завдасть великих збитків суспільству», - попереджають у звіті.

Таким чином, Росія шукає баланс між задоволенням потреб свого електорату та використанням праці мігрантів, але цей баланс є дуже складним, і Путін буде змушений прийняти важливі рішення щодо забезпечення ресурсами війни або зміни способу її ведення.

Читайте також