Екскомандир «Айдару» назвав дві проблеми, які має вирішити закон про мобілізацію

Оновлений закон про мобілізацію: ветеран війни висловив свою думку

Оновлений закон про мобілізацію в Україні має розв'язати дві основні проблеми: установлення строку служби та відповідальність для ухилянтів. Таку думку висловив ветеран війни та колишній командир роти батальйону "Айдар" Євген Дикий у коментарі "24 Каналу".

Людина має знати, що вона відвоювала своє, а далі її замінять ті, хто в неї за спиною. Добре, що ця норма – граничний термін 36 місяців – у законопроєкті є. Це дуже важливо. Але те, що цю норму досі не вдосконалили, – мене дивує. Бо ще тільки лінивий не сказав, що норма правильна, але трошки недопрацьована

Військовий пояснив, що 36 місяців служби в різних частинах - це різні періоди. Він пропонує доповнити законопроект рядком, що загалом термін служби – 36 місяців, але день на "нулі" рахується за два або навіть за три дні.

На жаль, новий законопроєкт залишає все без жодних змін

Також ветеран війни підкреслив, що в діючому законодавстві проблема полягає в тому, що одягнувши піксель, людина набуває статусу дезертира за будь-якої дії, що відноситься до військової служби. Але за ухилення від обліку або відмову служити, максимальна санкція – штраф у розмірі 1700 гривень.

Нагадаємо, 30 січня Кабінет Міністрів України схвалив оновлену версію законопроєкту про мобілізацію, яка була розроблена спільно з Генеральним штабом, Урядом та народними депутатами. Але до прийняття законопроєкту Верховною Радою ще мають відбутися кілька голосувань, внесення правок та надання документа на підпис президенту.